2024. április 25., csütörtök

Hat kínai városban hat koncert

Az újvidéki operatársulat és zenekar 34 év után ismét nagyszabású turnén vett részt

A Szerb Nemzeti Színházban tegnap sajtókonferenciát tartottak zenekaruk és operatársulatuk sikeres, kínai szereplésének alkalmából. A turné során az újvidéki zeneművészek Santung kínai tartományának hat városában teltházas koncerteket adtak. A karmester Andreu Solinas és a szólista Evgenija Jeremić szopránénekesnő együttműködésével egy rendkívül sikeresnek ígérkező koncertidényt kezdtek meg, sorrendben a 159.-et.

Zoran Đerić, a színház vezetőjének elmondása szerint a zenekar tagjai kellemes élményekkel és hasznos tapasztalatokkal érkeztek vissza újévi, ünnepi körútjukról.

– Ez egy kis lépés Kínának, de hat nagy lépés a Szerb Nemzeti Színháznak és a színház operatársulatának, amelynek tagjai a rendkívüli nehézségek ellenére is hatalmas, városközi távolságok legyűrése mellett, az elmúlt napokban magas művészi szinten továbbították hallgatóságuknak az európai zene és a kultúra szépségeit. Repertoáron voltak többek között Verdi legismertebb áriái, Strauss operái és a Bécsi keringő dallamai is felcsendültek. Ebből a szempontból egy ilyen turné nagy presztízzsel bír az operaháznak – mondta Đerić.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház operájának igazgatója kiemelte, hogy a zenekar és az operatársulat hosszú idő után most először szerepelt egy ilyen hosszú és fárasztó turnén. – A legutóbbi, ehhez hasonló, nagyszabású körutazásra 1986-ban Irakban került sor. A miénk az ország első olyan operaháza, amely a keleti piac felé nyitott, ott pedig nagyfokú igény mutatkozik művészeink iránt – jelentette ki Stankov.

Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány az elmúlt másfél évben 30 millió dináros támogatást nyújtott programszervezésekre, emellett a színház nagytermének elavult, technikai felszerelésének modernizálására is anyagi hátteret biztosítanak majd.

A színház az idén számos előadás bemutatását tervezi, többek között Mozart Don Giovanniját, márciusban az irkutszki filharmonikusok kórussal lépnek fel, tavasszal Verdi Requiemjének bemutatója is tervben van. A legfontosabb projektum viszont az ún. Cross opera lesz, amely jelenleg a befejezési szakaszában van, a bemutatót május 21-én tartják Modena és Linz után Újvidéken.