2024. március 29., péntek

Bemutató a magyar kultúra napján

A végéhez értek a Pájinkás János humoros színdarab próbái

Túl vannak a próbákon és készen állnak a szerdai bemutatóra a topolyai  Mara Amatőr Színház tagjai. Mint arról már korábban is írtunk róla, egy vidám darabot tartogatnak a nézők számára.

Jó hangulatban teltek a próbák (Fotó: Kiss Zoltán)

Jó hangulatban teltek a próbák (Fotó: Kiss Zoltán)

– Komoly munka van mögöttünk, és remélem, sikerült jól felkészülnünk a bemutatóra – mondta Molnár Róbert, a darab rendezője – Úgy gondolom, hogy ez a darab mindig aktuális, de nem feltétlen gondolom azt, hogy aktualizálni kell. Van egy remek történet, amit úgy látom, hogy mi egy egész érdekes módon színpadra tudunk vinni, és úgy gondolom, hogy ha tudunk vele egyszerre szórakoztatni és egy kicsit elgondolkodtatni is, akkor aktuális.

A világhálón a következőképpen ismertetik a történetet: „Kárpáti Péter Pájinkás János című darabja izgalmas szemszögből indít: egy cigány mesemondó révén azt mutatja be, hogy egy diktátor felemelkedése miképpen válik az emberek fejében jó és rossz erők epikus küzdelmét tematizáló, ugyanakkor a lényeget néha nagyon is jól megragadó mesévé. A drámában megjelenő mesebeliség a sárkányokkal és aranyhegyekkel persze túlzás, de pont ez a túlzás irányíthatja rá a figyelmünket a mítoszalkotás sajátos esztétikájára. Az álnépmese pedig jóllehet egyszerűsíti és elferdíti a valóságot, de ezt nemes, művészi értelemben teszi: újabb szemszögből képes megmutatni a jól ismertnek hitt történelmi tablót. Kárpáti vitathatatlanul otthonosan mozog a valós és valótlan határvidékén: darabjaiban fantasztikus és realisztikus világok mosódnak össze azért, hogy aztán ez a frissítően és izgalmasan kavargó káosz egészen új utakon szivárogjon be az ember lelkébe. A Pájinkás János forrása Ámi Lajos (ő ihlette Kárpáti jelenleg nagy kritikai sikerrel futó Tótferijét is), akinek népmesei elemeket és a valós történelmet Münchausen bárót megszégyenítő túlzásokkal vegyítő történetei észrevétlenül belesimulnak Kárpáti stílusába.”

A színészek valamennyien azt nyilatkozták, hogy valóban sokat kellett dolgozniuk, de végig élvezték a próbák hangulatát, és őmaguk is kíváncsian várják a darab fogadtatását.

A premierre a magyar kultúra napján, január 22-én, 19 órai kezdettel kerül sor a topolyai színházteremben. A szereposztás a következő: Ámi Lajos – Szabó Erika, Pájinkás János – Mendrei Zsolt, Nénje – Janković Edit, Anya – Pobrányi Anasztázia, Apa – Világos Róbert, Nemtudomka – Győri László, Cár – Sörfőző Károly, Gizella – Petrás Gizella, Kutyafejű – Dognár Brigitta, Vénasszony – Bata Rozália, a Kétfejű sárkány pedig Uzelac Alexandra. A darab rendezője Molnár Róbert. A hangtechnikus és világosító Pécsi Adonisz, a díszleteket  Petrás Zoltán munkájának köszönhetik.