2024. március 29., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Még a öregek tartják a gyeplőt

Novak Đoković (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković (Fotó: Beta/AP)

Jó ideje már a Grand Slam-tornák kezdete előtti legfontosabb kérdés, hogy vajon a jövő nemzedék képes lehet-e megszakítani a nagy hármas uralmát. A legutóbbi 59 nagy tornából – a 2005-ös Roland Garrostól kezdve – Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Đoković együttesen 51-et nyert meg, a többi 8-on pedig Andy Murray (3), Stan Wawrinka (3), Juan Martín del Potro (1) és Marin Čilić (1) osztoztak. Ha lerövidítjük a vizsgált időszakot, és a 2017-es Australian Open óta számolunk, a hírességek triója elvitte mind a 12 serleget, és az év elején mutatott játék alapján nem áll szándékukban a hétfőn kezdődő melbourne-i tornán sem átadni az elsőséget. A hétszeres bajnok Đoković az ATP-tornán jelezte, hogy ő lehetne az egyes számú esélyes. Nadal a döntőt védi, és nagyobbára csak a szerbtől kap ki, tehát nem szabad leírni, ahogyan Federert sem, aki pihenten és egészségesen érkezett Ausztráliába.

A fő riválisoknak Danyiil Medvegyev, Sztefanosz Cicipasz és Dominic Thiem mutatkoznak. Tudásuk nem vitás, csupán az a kérdéses, hogy képesek-e három nyert szettre játszva zsinórban hétszer nyerni, és a legvégén a nagy trió tagjai közül kettőt is legyőzni. A többségi jóslat, hogy a fiatalok bármelyikének diadala nem kizárt, de ezúttal mégis meglepetés lenne, és a legvalószínűbb, hogy Đoković nyeri 17. nagy serlegét.

Ami a többi szerbiait, Lajovićot, Györét, Krajinovićot és Kecmanovićot illeti (és ez vonatkozik a magyar Fucsovics Mártonra is), a nyitókör sikere máris jó eredmény lenne, annál több pedig valóságos bravúr.

A nőknél a japán Naomi Oszaka a serlegvédő, és a jóslat sokkal könnyebb lenne, ha játszhatna a kanadai Bianca Andreescu. Így vagy tízen pályázhatnak a végső győzelemre.

A selejtező második köre után – mivel Troicki megsérült, Krstin és Danilović pedig kikapott – már csak egy szerb esély maradt. A 25 éves Nikola Milojević az alacsonyabban rangsorolt francia Quentin Halys-val játszik ma a feljutásért.