2024. április 19., péntek
M4 SPORT – AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA

Úszók a csúcson

Milák Kristóf és Hosszú Katinka az év sportolói – Wichmann Tamás életműdíjas

62. alkalommal rendezték meg az M4 Sport – Az év sportolója gálát a Nemzeti Színházban. A Magyar Sportújságírók Szövetségének díjátadóján a férfiaknál és a nőknél is úszó lett a 2019-es év legjobb sportolója. A voksoláson 399 sportújságíró adta le szavazatát, köztük napilapunk munkatársai is. Milák Kristóf pályafutása során először, Hosszú Katinka hetedszer érdemelte ki az elismerést, amivel beállította Egerszegi Krisztina rekordját. A mindössze 19 éves Milák a túraautó-világkupagyőztes Michelisz Norbertet és a rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort utasította maga mögé. A fiatal úszónak járó díjat az est díszvendége, a kilencszeres olimpiai bajnok úszó, Mark Spitz adta át. A női győztes a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lett, aki éremgyűjteményét még két arannyal bővítette a kvangdzsui vb-n. Mivel Hosszú éppen Kínában tartózkodik az úszók Bajnokok Sorozata elnevezésű versenyen, ezért ő maga videoüzenetben köszönte meg a díjat.

Az edzők kategóriájában a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát felkészítő Varga Zsolt kapta a legtöbb szavazatot, miután 2019-ben minden létező trófeát elhódított tanítványaival. Ebből kifolyólag egyértelmű volt, hogy az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban az FTC vízilabdacsapata lett. Az egyéni sportágak csapatversenyei között a Babos Tímea/Kristina Mladenović teniszpáros diadalmaskodott.

A díjátadón a futball külön kategóriát képezett: az év férfi labdarúgója a Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott hálóőre, Gulácsi Péter lett. Az év női focistájává a Wolfsburgban légióskodó Jakabfi Zsanettet választották. Az év gólja Zsóri Dánielnek a Ferencváros ellen a hosszabbításban ollózott győztes gólja lett, amellyel a Puskás-díjat is elnyerte. Az MLSZ életműdíját Mezey György korábbi szövetségi kapitány kapta. A MOB és az MSÚSZ is adott át életműdíjat, ezt az elismerést a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamás kapta, akit óriási tapssal fogadott a publikum.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a Vasas úszóit felkészítő Szabó Álmos kapta az elismerést, az év fogyatékoscsapata a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett, a férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakos, a nőknél Ekler Luca paraatléta az év legjobbja. A ceremónia során összesen 14 díjat osztottak ki 2019 legjobbjainak, az estet pedig művészeti produkciók tették színesebbé.

A kategóriaelsők, az év férfi sportolója: Milák Kristóf (úszó). Az év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó). Az év csapata hagyományos csapatsportokban: az FTC férfi vízilabdacsapata. Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: Babos/Mladenović (női teniszpáros). Az év edzője: Varga Zsolt (az FTC férfi vízilabdacsapata). Az év férfi labdarúgója: Gulácsi Péter (Leipzig). Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett (Wolfsburg). Az év gólja: Zsóri Dániel Ferencváros elleni találata. MLSZ-életműdíj: Mezey György. MSÚSZ–MOB-életműdíj: Wichmann Tamás (kenus). Az év fogyatékos férfi sportolója: Kiss Péter Pál (parakajakos). Az év fogyatékos női sportolója: Ekler Luca (paraatléta). Az év fogyatékoscsapata: férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott. Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Szabó Álmos (úszás).