2024. április 20., szombat
OLVASNIVALÓ

Álmos évkezdés

JANUÁRI FILMBEMUTATÓK

Az előző évekhez hasonlóan, ez év elején is igen álmos, mondhatni másnapos tempóban kezdenek a filmszínházak, amelyeknek repertoárját, legalábbis januárban épphogy csak színesíti egy-egy nagyobb filmnek a bemutatása. Januárban a sort a Like a Boss című vígjáték nyitja meg Rose Byrne, Salma Hayek és Tiffany Haddish főszereplésével. A történetben két szemrevaló hölgy egy kozmetikai cég elindításába vág bele, s a bonyodalom ott kezdődik, amikor mindketten más-más módon képzelik el a cég vezetését.

Úgyszintén ekkor kezdik el vetíteni az Árok (Underwater) című horrorfilmet is Kristen Stewart főszereplésével. A filmben egy földrengés megrongál egy víz alatti laboratóriumot, s a személyzetének a menekülés közben nemcsak az óceán veszélyeivel kell szembenézniük, hanem egy, az életüket fenyegető rejtélyes lénnyel is.

Január 17-én régi ismerősök térnek vissza a Mindörökké rosszfiúk (Bad Boys for Life) című akció filmvígjáték főhősei alakjában. A mozifilm-sorozat első két részéből megismert nyomozópáros most külön utakon jár. Amíg Marcus (Will Smith) rendőrfelügyelőként üldözi a bűnözőket, addig Mike (Alexander Ludwig) kapuzárási pánikkal küzd. Egy albán zsoldos viszont, akinek a testvérét ők tették el láb alól, hatalmas vérdíjat tűz hőseink fejére, s ezért a két zsaru ismét kénytelen összefogni egymással, hogy együtt vegyék fel a harcot a zsoldos ellen.

Ugyanezen a hétvégén kezdik el vetíteni a Dr. Dolittle legújabb változatát is, amelyben ezúttal Robert Downey Jr. bújik az állatok beszédét értő doki bőrébe.

Ebben a hónapban kezdik vetíteni Guy Ritchie Úriemberek (The Gentlemen) című akciófilmjét Matthew McConaughey, Charlie Hunnam és Michelle Dockery főszereplésével, de a filmben szerepet kapott Colin Farrell és Hugh Grant is. A történet alapján egy brit narkóbáró egy oklahomai milliárdos családnak szeretné eladni a birodalmát.

A vietnami háború egyik hőse, William H. Pitsenbarger helikopteres harci mentős emléke előtt rója le a tiszteletét a The Last Full Measure című háborús filmdráma. Pitsenbarger mintegy 300 mentőakcióban vett részt a vietnami háború poklában, s életét is egy ilyen akcióban vesztette, mikor is szolgálaton kívüliként bajtársai segítségére sietett. A harci mentősnek 34 évvel a végzetes küldetés után, posztumusz ítélték oda az Egyesült Államok legmagasabb kitüntetését, a Becsület érdemérmet.

Úgyszintén e hónapban kezdik el vetíteni a Botrány (Bombshell) című, életrajzi filmet Nicole Kidmannel és Charlize Theronnal a főszerepben.

A sztori azt, az amerikai médiatörténetben legendás esetet meséli el, amikor műsorvezetőnők egy csoportja fellázad Roger Allies, a FOX News hírcsatorna vezére ellen, aki éveken keresztül szexuálisan zaklatta őket.

A botrányról tavaly az HBO is bemutatott egy minisorozatot, A legharsányabb hang címmel.