2024. április 20., szombat

Média a családért, család a jövőért

Csütörtökön este Budapesten kiosztották a 2019. évi Média a családért díjakat. A díjátadó gála házigazdái Szám Kati,a Képmás főszerkesztője, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója voltak.

Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára az Operaház hamarosan megnyíló új játszóhelyén, a kőbányai Eiffel Műhelyházban tartott rendezvényen hangoztatta: a média fontos szerepe, hogy értéket közvetítsen és – mint a díjakra jelöltek alkotásai is mutatják – értékeket hozzon létre. Azt mondta, ezek a műsorok a családi élet szépségét, értékeit mutatják be, és így segítenek abban, hogy a kívánt, tervezett gyerekek megszülessenek.

A díjazottak: B. Vida Júlia, Péter Beáta, Zirig Árpád, Benkő Andrea és Zubor Rozália (Fotó: MTI)

A díjazottak: B. Vida Júlia, Péter Beáta, Zirig Árpád, Benkő Andrea és Zubor Rozália (Fotó: MTI)

A kormányzat eltökélt abban, hogy a következő évek is a családokról szóljanak, és ebben nagy szerepe lehet a családbarát szellemű médiának – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány által alapított díjat 2016-ban a határon túlra is kiterjesztették, négytagú zsűri – a Délvidékről Tóth Lívia újságíró, szerkesztő – jelöli ki a témában az adott évben megjelent legjobb alkotásokat. Tavaly Vajdaságból hárman is bekerültek a díjra jelölt legjobbak közé, Gruik Zsuzsa (Magyar Szó – Szorongó helyett boldog gyereket!), Jenei Klementina (Magyar Szó – Mind a miénk!) és Bíró Tímea (Hét Nap – Naplementéig a szabadban) riportja.

Az idén egymillió forintra emelt Média a családért díjat végül Zirig Árpád, a Magyar Konyha című lapban írt, a Csak az reszel neked almát, aki igazán szeret című publicisztikájáért kapta. Az indoklás szerint az írás a generációkon átívelő gondoskodásról szól, amelyre nem csak a nők, a férfiak is képesek, még a női terepnek tartott konyhában is. A Külhoni média a családért díjat B. Vida Júlia, a Ma7 médiacsalád munkatársa kapta a Hanna és Kincső az első pillanattól a családunkhoz tartozik című írásáért, amelyben egy olyan házaspárt mutat be, amely három gyermeke mellé egy ikerpárt fogadott be családjába.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját Benkő Andrea, a Kossuth rádió szerkesztője kapta az örökbefogadásról szóló, Családok, történetek című sorozatban elhangzott műsoráért.

A magyarországi közönségszavazást Zubor Rozália (Famiily.hu) nyerte, a külhoni jelöltek közül pedig Péter Beátának a liget.ro oldalán megjelent írása kapta a legtöbb szavazatot.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki megköszönte a díjazott és a díjakra jelölt újságíróknak, hogy a családi értékek iránt elkötelezetten dolgoznak, egyszerre szólva az emberek szívéhez és eszéhez.

„Vannak olyan újságírók, akik úgy gondolják, hogy a család nem egy leáldozóban lévő műfaj, akik szerint az otthoni beszélgetések nem helyettesíthetők semmi mással, és akik úgy látják, a barátokat nem pótolják a közösségi oldalak” – fogalmazott.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nevelés azért nehéz, mert a gyerek nemcsak a szülőké, hanem mindig az adott koré is, amelyben él. Ma a média a legerősebb véleményformáló eszköz, amit kizárni az életünkből nem lehet, de a jót és értékeset is meg lehet jeleníteni benne – üzente.