2024. április 18., csütörtök

Háromdimenziós nyomtatóval készülő házak

Hollandiában és Magyarországon is gyártanak nyomtatott házakat

A hollandiai Eindhovenben épülnek a világ első olyan lakóházai, amelyek felhúzásához háromdimenziós nyomtatót használnak – adta hírül a The Guardian. Az ingatlanpiacon jövőre megjelenő öt ház közül a legkisebb, egy két hálószobás otthon iránt már húsz család érdeklődött azt követően, hogy a lakóházak látványterveit bemutatták.

A Van Wijnen holland építőipari cég az Eindhoveni Műszaki Egyetemmel közös „Mérföldkő program”-nak nevezett fejlesztése megoldást kínál a szakképzett kőművesek hiányára az országban, csökkenti az építési költségeket és a környezeti károkat a kevesebb cement használata által – közölte Rudy van Gurp, a cég menedzsere. Az építéshez használt 3D-s nyomtató lényegében egy hatalmas robotkar a végén fecskendővel, amely kilövelli a különleges, tejszínhabhoz hasonló állagú cementet. Ezt az anyagot az építész tervei szerint formázzák, egyik réteget a másikra húzzák, hogy falat emeljenek és növeljék a szilárdságát. „Nincs szükségünk zsaluzásra, és nem fogunk több cementet felhasználni a szükségesnél” – magyarázta Van Gurp.

A lakóházaknak csak a külső és a belső falai készülnek a nyomtatóval. Mire az ötödik otthon elkészül, amely háromszintes és három hálószobás lesz, a szakemberek azt remélik, hogy a szennyvízcsatornát és más tartozékokat is képesek lesznek elkészíteni 3D-s nyomatóval – olvasható az erdekesvilga.hu oldalon.

 A kp.hu oldalon viszont azt olvashatjuk, hogy Magyarországon fogják az ó kontinensen elsőként gyártani a 3D-s házakat.

„A 3D-s családiház-nyomtatás 1–2 éve még tudományos-fantasztikus filmbe illő dolognak tűnt. A www.kp.hu-t üzemeltető Kp Sales House Kft. Európában elsőként 3D-s családiház-nyomtató robottal épít családi házat Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában. Bocsánat, nem építeni, hanem nyomtatni fogjuk a házakat, ezt még leírni is furcsa, de hamarosan megszokjuk – olvasható a honlapon.

„Elmentek a magyarok külföldre dolgozni, csak a töredéke maradt itthon a szakmának, és annak is csak kis százaléka alkalmas a jó minőségű szakmunka elvégzésére. Az autógyártásban a legkiválóbb, leginnovatívabb szereplő a TESLA, a legújabb gyárában emberi kéz nem is érintheti az autókat a gyártás folyamán, melynek az oka, hogy a gépek ha egyszer jól be vannak programozva, akkor méretpontosan, szakszerűen, soha nem fáradva és tévedve látják el a feladataikat. Ezzel szemben a jó szakemberek száma véges, az emberek téveszthetnek, hibázhatnak, elfáradnak, betegek lehetnek, vagy csak közbejöhet valami magán, vagy családi ügy, amikor nem tudnak dolgozni, ezenkívül pihenőidejük van, inni-enniük és utazniuk kell, ami idő és kiesés a munkából. A 3D-s családiház-nyomtató robot ezzel szemben a nap 24 órájában képes dolgozni, és ezáltal napi 150 négyzetméterees falfelületet képes elkészíteni 5 mm-es pontossággal. Természetesen a nyomtatót is kell felügyelni egy mérnöknek, illetve a tartályba tölteni kell a speciális beton-mix szárazanyagot. A nyomtató patron egy különleges geopolimer beton, mely pár másodperc alatt fixálódik, ahogy elhagyja a nyomtatófejet.

A nyomtatott beton szilárdsági tényezői nyomószilárdság tekintetében kétszerese a napjainkban használt födém beton szilárdságának, húzószilárdsága pedig meghaladja a 13Mpa értéket, ez az érték a normál beton esetében közel nulla. 1000 Celsius fokos égetés mellett 2 órán keresztül ellenáll a hőnek, mely a családi ház szabványában meghatározott érték négyszerese! A falakban elhelyezett zártcellás purhab a passzívház-követelményeket is teljesíti. A 3D-s nyomtatott családi ház falai lehetnek íves, vagy akár csavart falak is, így a tervezők és megrendelők fantáziája végre valóban szabadon szárnyalhat” – érvelnek a magyar honlapon.