2024. április 18., csütörtök

Segítséget vár a Péter család

Nehéz körülmények között neveli öt gyermekét a gunarasi család

Péter Szilveszter és felesége, Péter Monostori Kornélia Gunarason élnek, egy kölcsönkapott házban.

A Péter család (Lakatos János felvétele)

A Péter család (Lakatos János felvétele)

Öt gyermeket nevelnek és Kornélia a hatodikat várja. Életkörülményeik igen szegényesek, olyan házban élnek, amit egy jó szándékú asszony bocsájtott a rendelkezésükre. A családnak nincs komolyabb bevételi forrása. A gyerekek után jár némi segély, s ezt próbálja Szilveszter alkalmi munkával kipótolni. Faluhelyen akad munka, a családfő Gunarason és a környéken is vállal mezőgazdasággal kapcsolatos fizikai munkákat. Gyakran hívják így napszámba, de sajnos ebből kevés bevétel származik. Van, hogy egész napos munkájának gyümölcséből csak egy zacskó ételt tud venni a gyerekek számára, panaszolja. A téli időszakban a népes Péter család egy helyiségben kénytelen élni mindennapjait. A háznak, ahol élnek, van több szobája is, viszont nincs anyagi lehetőségük, hogy mindet felfűtsék, ezért csak egy szobában tüzelnek.

A családnak a nehéz körülmények között is pozitív elképzeléseik vannak a jövőt illetőleg. Óriási löketet adott ehhez a Prosperitati Alapítvány támogatása, aminek köszönhetően megvásároltak egy tanyát közel a faluhoz. Az épület kisebb javításokra szorul, szükség lenne külső szigetelésre és a nyílászárók cseréjére. Szilveszter elmondása szerint egy kis ráfordítással ideális otthont tudna teremteni népes családja számára. Ehhez viszont ismét csak szükség van a jó szándékú emberek segítségére, mivel önerőből a család nem tud megvalósítani egy ekkora befektetést. A szálláson a gyerekek külön szobát kaphatnak, és vannak melléképületek is, ahol jószágokat tudnak tartani.

Nagy kert van az épület mellett, ahol zöldséget tudnak termelni a család számára. A jószágtartás és a növénytermesztés számos étkezéssel kapcsolatos gondot megoldana a család életében. Szilveszter azt is elmondta, hogy a tanya nagyon közel van az iskolához, ami azért is jó, mert a gyerekek közül egy már elsős, kettő pedig oviba jár. Péterék szeretnének minél előbb kiköltözni a tanyára, reményeik szerint ez tavaszra össze is jöhet, ha megfelelő segítséget kapnak.

A szegényes körülmények ellenére Péterék fontosnak tartják a nagycsaládot. Kornélia édesapja és édesanyja is nagycsaládból származik, így számára természetes, hogy sokan vannak. Szilveszter szerint szomorú, hogy a fiatal párok nem vállalnak gyermeket, még azok sem, akik megtehetnék. Meglátása szerint a nehézségek ellenére megéri több gyermeket vállalni.

– Amikor fáradtan hazaérek, és látom, hogy szaladnak elém a gyerekek és átkarolnak, akkor rögtön elfelejtem a fáradtságom. Ezt az érzést nem lehet megvenni. Ez egy örömteli élet, persze, nehézségek árán – mondta Szilveszter.

Kornélia is fontosnak tartja a nagy családot, és büszkén mesélte, hogy a két nagyobbik fiú, Tivadar és Misike segítenek, ha tudnak. A ház körül megcsinálnak kisebb apróságokat, pl. összeszedik a ruhát a szárítóról, mert segíteni szeretnének.

– Én a gyerekeimért élek és ő értük küzdök. Ami tőlem telik, azt megteszem értük. Nekik szentelem az időmet, de cserébe sokat kapok tőlük – fogalmazott Kornélia.

Péterék nehéz helyzetével az utóbbi időben a szerb és magyar nyelvű média is elkezdett foglalkozni. Szilveszter elmondása szerint a médiafigyelemnek köszönhetően kiderült, hogy sok jó szándékú ember van, akik szívesen segítenek a lehetőségükhöz mérten. Kaptak babaágyat, plüss állatokat, játékokat, egy használt tévét, DVD-lejátszót, édességet... Sokan jelezték, hogy segíteni szeretnének, és erre szükség is van.

A Péter család szívesen fogad minden nemű segítséget. A hétköznapi élet, és a jövendőbeli otthonuk tatarozása kapcsán is szükségük van támogatásra. Ez utóbbit nem tudják saját erőből megvalósítani, viszont nagy erőlépés lenne számukra a normális élet irányába. A Péter család a 063/1302-188-as telefonszámon elérhető.

Nyitókép: A Péter család (Lakatos János felvétele)