2024. április 25., csütörtök

Interaktív kijelzők a buszmegállóhelyeken

A Városi Közlekedési Közvállalat az idén öt interaktív és további 15 digitális kijelzőt helyez el városszerte az autóbusz-megállóhelyeken.

A Városi Közlekedési Közvállalat az év végéig digitális kijelzőket helyez el a városban több autóbusz-megállón, most még csak egy papírra nyomtatott menetrend tájékoztat arról, hogy a buszoknak nagyjából mikor kellene befutniuk (Szeli Balázs felvétele)

A Városi Közlekedési Közvállalat az év végéig digitális kijelzőket helyez el a városban több autóbusz-megállón, most még csak egy papírra nyomtatott menetrend tájékoztat arról, hogy a buszoknak nagyjából mikor kellene befutniuk (Szeli Balázs felvétele)

Az új, digitális kijelzőknek köszönhetően a polgárok minden szükséges információt megkaphatnak a menetrendről, az aktuális és a jövőbeli városi eseményekről, valamint az időjárásról. Ezenkívül az új elektronikus rendszer információkat nyújt Újvidék nevezetesebb, idegenforgalmi célpontjairól, és a legfontosabb telefonszámokat is kijelzik.

Az interaktív adatközlő felületeket a következő autóbusz-megállókon fogják felszerelni: a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) előtt, a Mihajlo Pupin sugárúton a Bazar áruház előtti megállón, a Promenada bevásárlóközpontnál, és a Žarko Zrenjanin utcában. A digitális paneleket igénybe vevő utasok egy kérdőívet is kitölthetnek, amellyel osztályozhatják a közvállalat szolgáltatásainak minőségét – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az interaktív kijelzőkön kívül a közlekedési közvállalat 15 LCD panelt helyez el az autóbusz-megállókon, ezek megfigyelésével az utasok folyamatos információt kaphatnak a járművek indulásának időpontjáról, a menetrendről, és a jelenlegi időjárásról. Ezenkívül az érdeklődők megtudhatják, hogy egy-egy autóbusz-megállón mely járatok állnak meg, valamint a soron lévő 14 busz időrendi beérkezéseit, és a járatok haladási útvonaláról is információt nyújt. Ezek az adatok azonban nem lesznek valós idejű tájékoztatások, hanem a járművek tervezett haladási ütemét közlik majd. A digitális kijelzőket a következő buszmegállóhelyeken helyezik el: A Lázár cár és az Ivo Andrić utca, a Felszabadulás sugárút és a Ribnikar fivérek utca, a Felszabadulás és az I. Péter király sugárutak, továbbá a Felszabadulás sugárút és a Futaki utca kereszteződésénél, akárcsak a Népfront és a Balzac utca, a Stražilovo utca és a Lázár cár sugárút, a Felszabadulás sugárút és a Maksim Gorkij utca, valamint a Felszabadulás sugárút és az Újvidéki Vásár utca kereszteződésénél. Kijelzőt szerelnek fel a Felszabadulás sugárúton a Futaki piaci előtti megállóhelyen, a Jaša Tomić utcában, a Lázár cár sugárúton a Limáni piac előtti buszmegállón, a Belgrádi sétány hajógyári megállóhelyén, valamint a Šafáryk és az Uspenska utca közötti platón.

Az újvidéki önkormányzat az interaktív és a digitális kijelzőkkel kapcsolatos közbeszerzési pályázatait az év folyamán lebonyolítja, a városi közlekedés digitalizációs projektuma már folyamatban van, ugyanis már korábban kiírták a pályázatot az elektronikus jegymegfizettetési rendszer bevezetésének érdekében.