2024. április 20., szombat

Újítják a Városi Múzeum tetőszerkezetét

A magas költségek miatt az óbecsei intézmény teljes körű felújítása csak részletekben lehetséges

December végén végre megkezdődött az óbecsei Városi Múzeum tetőszerkezetének a felújítása. Az 1,7 millió dináros munkálatokat az önkormányzat finanszírozza. Ebből a pénzből viszont a beázó, emiatt zárva is tartó nagyterem feletti mennyezet javítására már nem futja, ezt újabb közbeszerzési eljárással lesz kénytelen megcsináltatni az intézmény.

A múzeumnak egyelőre csak a tetőszerkezetét tudják rendbe hozni (Fehér Rózsa felvétele)

Tojzán Ákos igazgató elmondása szerint három évvel ezelőtt több mint 300 millió dinárra becsülték a 16 500 múzeumi tárgyat őrző épület teljes felújítását, de ez az összeg egyrészt azóta akár jóval több is lehet, másrészt egy összegben lehetetlen hozzájutni ennyi pénzhez. Mivel a megoldást a részletekben történő felújítás jelenti, a tető és a mennyezet helyreállítása után először az udvari raktárakat bontanák le, hogy a helyükön újak épülhessenek. Az idei községi költségvetésben 40 millió dinár szerepel a Városi Múzeum épületének a felújítására, és az önkormányzat ezt a pénzt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium Városok a fókuszban programjának a keretében kiírt pályázai forrásból reméli előteremteni.

Nyár óta a múzeumban csak a kisterem fogad be kiállításokat, decemberben ott nyílt tárlat Viseletek részei címmel, amelyen az intézmény néprajzi gyűjteményében szereplő kincseket csodálhatják meg az érdeklődők. A kiállított szerb és magyar viseletek a 19. század végéről és a 20. század elejéről, elsősorban Óbecse község területéről származnak, de láthatóak közöttük adai, moholi, nádaljai és szenttamási népviseleti részek – női blúzok, alsóneműk, kötények, fejfedők, ingek, mellények, övek, hálóruhák, szoknyák, gyerekruházatok, csizmák – is. A kiállítás február végéig látogatható.