2024. április 25., csütörtök

Veszélyben a kis falvak önkéntes tűzoltó-egyesületei

Az év végéig kiderül, hogy hány önkéntes tűzoltótestület maradhat Topolya községben

Nehéz szelek fújnak az önkéntes tűzoltókat tömörítő testületek felett, hiszen a napokban megjelent az egyesületek működését szabályozó törvény, ami szigorúan szól egyebek mellett a felszerelés összetételéről, a tagság számáról, de kötelező jelleggel határoz a bevethető gépjárműről is. Erről is szó volt a Községi Tűzoltó Szövetség szerda esti gyűlésén, mint ahogy arról is, hogy múlt évben megváltoztatta Topolya község az önkéntes tűzoltótestületek működtetésére szánt támogatási rendszerét.

A Kishegyes községhez tartozó településeket is tömörítő Községi Tűzoltó Szövetség 900 ezer dináros támogatást, a községbeli 9 önkéntes testület pedig egyenként 100 ezer dinárt kapott a fenntartójától múlt évben. Zorica Rankov, a szervezet elnök asszonya elmondta, hogy a polgárok biztonságára és épségére ügyelő szervezetek esetében ez az összeg ugyan kevés, de Topolya önkormányzata – a többi községgel összehasonlítva jelentősen komolyabban áll a tűzoltó-egyesületeinek támogatásához, és reméli, hogy a jövőben is élvezhetik majd ezt a hozzáállást. Tekintettel arra is, hogy a kevés számú hivatásos tűzoltó nem képes maradéktalanul ellátni a teljes község területén a felügyeletet, jó példa erre a közelmúltban többször is lángba borult egykori Umetnost Bútorgyár épülete.

– Topolya Községi Tűzoltó Szövetsége, illetve ezen belül a tagsága nem csak a tüzek oltásában, vagy az úgynevezett katasztrófa helyzetekben igyekszik helyt állni, de utánpótlás-nevelő tevékenységet is végez, azzal, hogy a gyerekeket igyekszik bevonni a szakma szépségébe. Illetve több versenyen is derekasan helyt állunk úgy a hazai terepen, mint a távolabbi, nemzetközi versenyeken, és házigazdái is vagyunk néhánynak. Ezek szervezése, az érmek, a serlegek, az elismerések biztosítása, nem kevés anyagi ráfordítást igényel. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy testület működése milyen komoly szervezésbeli és pénzbeli felelősség. Emellett a testületeknek gyakran kell a gépjárművek javíttatására is tetemes összeget szánni – mondta el a községi önkéntes tűzoltókat tömörítő szervezet elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy mint egy ezer euró értékben vásároltak a legújabb törvény által előírt felszereléseket a község önkéntes csapatai számára.

Jó hír, hogy a Községi Tűzoltó Szövetség fel tudta újítani a mezőgazdasági gépezetek, illetve a tűzoltókészülékeik ellenőrzésére zöld utat adó felhatalmazást. Ez azt jelenti, hogy e téren nem kell változásokra számítaniuk a polgároknak. Ami még jó hír, hogy az ebből befolyt összeggel továbbra is rendelkezhet a szervezet. Ami viszont kevésbé biztató, hogy jelentősen megcsappant a gazdaságosan üzemelő, a tűzvédelemre nagy összegeket szánó vállalatok száma. Mint ahogy a mezőgazdasággal foglalkozó háztartásokból, nyaranta a gépezeteiket ellenőrző gazdaságokból is mind kevesebb van.

Zorica Rankov abban reménykedik, hogy a törvényt flexibilisen kezelik majd az illetékesek, tekintettel arra, hogy az önkéntes testületek működése elengedhetetlen egy olyan nagy területen elterülő községben, mint Topolya. Mint ahogy abban is reménykednek, hogy az illetékes minisztérium kedvező elbírálásban részesíti az egyébként euro 3-as motorral üzemelő, adományként kapott tűzoltókamionok regisztrációs kérdését is, ez a topolyai Hadzsy János Önkéntes Testület mellett a bajsai, és a zentagunarasi csapatot is érinti.