2024. április 19., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Federer került Đoković ágára

Mindenki kíváncsi volt, hogy a 3. kiemelt Roger Federer vajon a világelső Rafael Nadal vagy pedig a címvédő Novak Đoković ágára kerül-e az Australian Open tegnapi sorolásán. Az utóbbi történt, így lehetséges, hogy az új serlegért a szerbnek le kell győznie a svájcit és a spanyolt is.

A hétfőn rajtoló Grand Slam-tornán nem kell azonnal a zárószakaszba futni, hisz az első tíz napban is lesz izgalom. Đoković például a ranglistán 37. német Jan-Lennard Struff-fal kezd, aki ellen 2:0-ra vezet, majd Federerig még a japán Tacuma Itót, a brit Daniel Evansot vagy Györe Lászlót, az argentin Diego Schwartzmant és a görög Sztefanosz Cicipaszt is felül kell múlnia. Federer a nyolcaddöntőben Grigor Dimitrovval vagy Denis Shapovalovval, a negyeddöntőben Matteo Berrettinivel vagy Fabio Fogninivel játszhat, Nadal legnehezebb ellenfelei pedig a nyolcaddöntőben Karen Hacsanov vagy Nick Kyrgios, a negyeddöntőben Dominic Thiem, az elődöntőben pedig Danyiil Medvegyev.

Györe legyőzhető ellenfelet kapott a vele egyidős japán Josihito Nisioka személyében, és ha nyer, a brit Evans következik. Dušan Lajović a brit Kyle Edmunddal kezd, akitől háromszor kikapott, Filip Krajinović a selejtezőből vár riválist, majd Federer következhet. A fiatal Miomir Kecmanović az olasz veterán Andrea Seppit kapta, és esetleg Stan Wawrinkával is találkozhat. A szerencse elpártolt Fucsovics Mártontól, aki a kanadai Shapovalovval kezd. A kiemeltek közül még a sorsolás előtt visszalépett az ausztrál Alex de Minaur.

Nem jósolható nagy siker az egyetlen magyarnak és szerbnek a nőknél, hisz Babos Tímea, ha túljut a fiatal lengyel Iga Świąteken, a 2. fordulóval a fehérorosz Arina Szabalenkával játszik, míg Nina Stojanović első ellenfele az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova.

A selejtezőben Peđa Krstin verte a portugál Ferreirát, és a tábláért a pozsonyi Gombos Norberttel játszik. A 2. fordulóban Viktor Troicki ellenfele az amerikai Chris Eubanks, Nikola Milojević a szintén amerikai Ernesto Escobedóval, míg a nőknél Olga Danilović az orosz Varvara Gracsevával mérkőzik.

Az e heti tornákon játszottak egy rangadót is, amelyen a világelső ausztrál Ashleigh Barty legyőzte a cseh Markéta Vondroušovát. Kettőjük legutóbbi meccs döntő volt a tavalyi Roland Garroson.