2024. március 29., péntek

Befektetések a jó vízért

Részlegesen felújul Verbász víz- és szennyvízcsatorna-hálózata

Üzleti szempontból a verbászi Komunalac Kommunális Közvállalat sikeres évet tudhat maga mögött. A tervezetteket sikerült megvalósítaniuk, s ezt Verbász önkormányzata is megerősítette.

Az idén a szokásos beruházások mellett tőkebefektetésekre is számítanak, különösen a vízellátás és a szennyvízkezelés terén.
– Végre eljutottunk a vízellátás javítását célzó program teljes megvalósításának küszöbéhez, és hamarosan megkezdjük Torzsa (Savino Selo) és Kucura vízvezeték-hálózatának rákapcsolását a verbászi vízbázisra – mondta Siniša Adamović, a közvállalat igazgatója. Hozzátette, az év végén a vízbázison folynának munkálatok, megnövelik a vízkivételi kapacitásokat, és kiépítenek egy új víztárolót annak érdekében, hogy a vízellátás folyamatos lehessen mindhárom településen.

A Szerb Köztársaság Állami Beruházási Iroda szintén előzetesen jóváhagyta a fennmaradó három település, Kiskér (Bačko Dobro Polje) Ókér és Sóvér (Ravna Selo) összekapcsolását a verbászi vízgyárral, így 2022-ig az összes faluban ugyanazt a vízminőséget tudják biztosítani, mint Verbásznak.

A közvállalat igazgatója szerint egy ilyen társaság munkáját lehetetlen elképzelni a szolgáltatások megfizetése nélkül. Ellenkező esetben aránytalanság lépne fel a társaság napi kötelezettségei, illetve a polgárok által nem teljesített kötelezettségek között.
– A beszállítóinkkal szembeni kötelezettségünket sok esetben kényszerített kifizetéssel kell rendezni. Ily módon nekünk is a fogyasztóink ellen kellene cselekednünk. Ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor kényszerítő kifizetést kell követelnünk, akkor ezt meg is fogjuk tenni – hangsúlyozta Adamović.
– Az első szakaszban kétmillió eurót különített el a Köztársasági Közberuházási Iroda, majd további kétmilliót áprilisban és májusban. Az első szakasz összegét a fennmaradó települések összekapcsolására, valamint Verbász víz- és szennyvízcsatorna-hálózatának részleges rekonstrukciójára fogják fordítani. A kétmillió euró fennmaradt részét pedig Torzsa és Kucura települések csatornázási hálózathoz való csatlakoztatására fogjuk költeni. Ez összekapcsolná mind az öt települést a vízellátó, illetve szennyvízcsatornával, és növelné a felhasználók számát is – mondta Siniša Adamović.