2024. március 28., csütörtök

Kinek mennyivel tartozik még Szerbia?

A fővárosi sajtó élénken foglalkozik az egykor felvett hitelek sorsával, különös tekintettel  arra, hogy „Tito adósságát még két évtizedig fizethetjük vissza”.

A témát a Večernje novosti melegítette fel, megállapítva, hogy az ex-Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság hiteleit még mindig törlesztjük. A tavalyi évvel bezárólag 1,9 milliárd euró a jelenlegi tartozás.

Szerbia tartozik a Világbanknak, a Párizsi Klubnak, a Szlovák Köztársaságnak és Kuvaitnak. Azokról a hitelekről van szó, melyeket a JSZSZK a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején vett fel. Ezeket 1983-ban átütemezték, majd a Párizsi és a Londoni Klub az adósság egy részét leírta, 1992 és 2002 között pedig a hiteltörlesztést átmenetileg szüneteltette az ország. Így Szerbia további 6,4 milliárd dollárral tartozik. Jelenleg legnagyobb adósságunk a Párizsi Klub felé van: 1 milliárd euró, a Világbank felé: 652,74 millió euró, Kuvait felé: 251,41 millió euró, Szlovákia felé: 6,43 millió euró. Ez utóbbit idén visszafizetjük. A felsoroltak közül a Párizsi Klubnak 2041-ig, Kuvaitnak 2034-ig, a Világbanknak pedig 2031-ig törleszti az ország az adósságát.

Ezeket a hiteleket elsősorban infrastrukturális és ipari beruházásokra fordította az ország egykori vezetősége, de jutott belőle a mezőgazdaságnak, a villanygazdaságank, a vízgazdálkodásnak, az erdészetnek is.

Idén országunk 241,61 millió eurót kell hiteltörlesztés címén előteremtsen az alapösszegre és a kamatokra.