2024. március 29., péntek

Megújul a civil központ

Takarékos évet hagyott maga mögött a gunarasi helyi közösség, viszont egy nagy volumenű beruházás valósul meg az idén

A gunarasi helyi közösség számára viszonylag eseménytelenül telt a 2019. év. Ennek okát abban kell keresni, hogy kiadásait, beruházásait minimális mértékre csökkentette, ugyanis az idén egy igen jelentős és költséges fejlesztést szeretne megvalósítani – számolt be lapunknak Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke.

Csorba Ottó (Lakatos János felvétele)

Csorba Ottó (Lakatos János felvétele)

– A múlt év nyugalmas volt a gunarasi helyi közösség számára, nagyobb beruházásokat nem eszközöltünk, mert olyan megállapodást kötöttünk az önkormányzattal, hogy a megspórolt pénzt áthozhatjuk az idei gazdasági évre. Erre azért volt szükség, mert lesz egy nagyobb horderejű beruházásunk, a nagy civil központot fogjuk felújítani és kibővíteni. Ez olyan volumenű projektum, hogy az általunk megtakarított pénz sem lesz elegendő, ezért az önkormányzat a fejlesztésekre szánt költségvetési pénzből plusz 5 millió dinárral támogat majd bennünket. Ezt a felújítást és bővítést a helyi közösség az önkormányzattal és a gunarasi polgárokkal közösen fogja megvalósítani. Bízom benne, hogy februárban lezajlik a közbeszerzés, és május derekán kezdődhetnek a munkálatok. Augusztus második hétvégéjén tartjuk a falunapot, akkor szeretnénk átadni a felújított és kibővített faluházat – számolt be Csorba, majd hozzáfűzte, hogy a bővítésnek köszönhetően a faluház használható területe megduplázódik. Ez azt jelenti, hogy most 100-120 személyt, a felújítást követően akár 200 személyt is befogadhat. Nagy szükség van az ilyen nagy teremre, mert a civil szervezetek gyakran szerveznek bálokat, rendezvényeket, s ezek igen tömegesek – mondta el a tanácselnök.

A civil központ felújítása miatti takarékoskodás tehát prioritás volt az elmúlt évben, viszont sikerült több kisebb projektumot is megvalósítania a helyi közösségnek.

Májusban kezdődik a civil központ bővítése (Lakatos János felvétele)

Májusban kezdődik a civil központ bővítése (Lakatos János felvétele)

– Tavalyelőtt elkezdtük az utak feltöltését zúzott kővel Brazíliában, s ezt a munkát tavaly befejeztük. Emellett Brazília főutcáján felújítottuk a közvilágítást, a régi lámpák helyére nagyobb fényerejű, energiatakarékos világítótestek kerültek. Bogarason is ilyen lámpákkal cseréltük le a régieket. Gunarason sikerült felújítanunk a rendőrség épületét, mivel nagyon le volt lakva. Gunaras mellett Zentagunaras és Pobeda is ehhez a rendőrőrshöz tartozik, így a másik két érintett helyi közösség is kivette részét a munkából. A munkát az idén a vizesgóc felújításával folytatjuk. A múlt évben felújítottuk a gunarasi egészségügyi rendelőt is. Rossz állapotban volt a mozgáskorlátozottak feljárója, és nem volt számukra külön toalett. A rámpát felújítottuk és kialakítottunk, és új toalettet is kialakítottunk a mozgáskorlátozottak számára – számolt be Csorba.

Az idén a gunarasi helyi közösség minden erejét a civil központ felújítására összpontosítja, emellett kisebb projektumokra vonatkozóan is vannak tervei.

– Amióta kiépült a templomnál lévő új parkoló, azóta nincs vízelvezető árok, ezért az esővíz a trafik alá folyik. Ezt a problémát szeretnénk megoldani, jelenleg a tervezők dolgoznak egy használható megoldás kivitelezésén. A temetőben lévő siralomház mögötti részt szeretnénk egy fallal lezárni, mivel nagyon huzatos hideg időszakban. Ugyancsak a temetővel kapcsolatban felvetődött egy olyan elképzelés, hogy urnafalat kellene létesíteni, mivel az utóbbi időben igény jelentkezett erre is – mondta el a tanácselnök.