2024. március 29., péntek

Ismét lángolt a topolyai Umetnost

Néhány hét alatt ez a negyedik tűz az egykori bútorgyár falai között

Topolyán alig három hét leforgása alatt kedden kora este negyedszer is lángokba borult a termékeit egykor több országban is értékesítő, de a sikertelen magánosítási folyamatot követően az utóbbi években üresen álló konyhabútorgyár, az Umetnost elhagyatott, romos épülete.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

A helyi hivatásos tűzoltók mellett az önkéntes testület tagsága is a helyszínre vonult, szemtanúk elmondása szerint négy tűzoltókamion vett részt az oltásban. A lángok gyors megfékezésében közreműködött a Komgrad Kommunális Közvállalat markológépe is. A 2019 utolsó hajnalán keletkezett komoly tűz az egykori értékesítési osztályt és az irodáit érintette, a konyha egy részével. Az étkezdét a tűzoltók szakszerű és gyors fellépésének köszönhetően akkor megmentették a lángoktól. Nemhivatalos információink szerint ezúttal a teljes kiskereskedelmi épület megsemmisült. A két héttel ezelőtti eset után az utcai, elsősorban a gyalogos forgalomra nézve életveszélyessé vált falat lebontották. Mint akkor megtudtuk, a hatóságok vizsgálatot kezdeményeztek a tűzzel kapcsolatban, azonban ennek az eredménye a mai napig nem került a nyilvánosság elé.

A lakosság körében megindult a találgatás, hogy vajon mi okozhatja a sorozatos tüzeket. Az interneten is olvasható hozzászólásokból többen homályos üzleti spekulációra gyanakszanak, de van olyan is, aki a Topolya községet néhány hete átutazási célként választó migránsokat hibáztatja. A mojabačkatopola.rs internetes portál felteszi a kérdést, hogy véletlennek lehet-e nevezni azt, hogy a két héttel ezelőtti tüzet követően most a 20 méteres távolságra lévő épületben csaptak fel a lángok, vagy valamilyen más érdek szeretné teljesen értéktelenné tenni ezt az egyébként frekventált telket?

A keddi esethez egy szomorú évforduló is kapcsolódik, hiszen 1959. január 14-én, vagyis napra pontosan 61 évvel ezelőtt égett le Topolyán az egykori Pátria-malom épületében működő Umetnost Bútorgyár. Az akkori tűzesetet ma is az egyik legnagyobb topolyai tűzvészként tartják számon.