2024. március 29., péntek

Másfél hét kártyázás Ludason

Szerdán eredményhirdetéssel és vacsorával zárult a hagyományos ludasi kártyaverseny

Szerdán ért véget a hagyományos kártyaverseny Ludason, amelyet a ludasi helyi közösség és a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület közösen szervezett meg a helyi közösség épületének nagytermében. A falusi és környékbeli kártyások immár tizenhatodik alkalommal gyűltek össze és mérték össze tudásukat és szerencséjüket magyar kártyajátékokban, mégpedig snapliban, hetesezésben és filkózásban.

A verseny múlt hétfőn snaplival kezdődött, szerdán este pedig a páros filkó utolsó fordulójával zárult, amit követően eredményhirdetésre került sor. Kovács Gábor szervező, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület alelnöke elmondta, hogy nem azért szervezik a versenyt, hogy megtudják ki a legjobb kártyás, hanem azért, hogy az ünnepek után egy közösségépítő és tartalmas időtöltést biztosítsanak a ludasiaknak.

Szerdán a páros filkó utolsó összecsapásaira került sor (Fotó: Patyi Szilárd)

Szerdán a páros filkó utolsó összecsapásaira került sor (Fotó: Patyi Szilárd)

– Évente egyszer rendezünk Ludason kártyaversenyt, amelyről mindenki úgy távozik, hogy azt mondja, jövőre is eljövünk. Ez annak köszönhető, hogy a helyi közösség épületében kellemes légkör uralkodik. Nem szabjuk meg, hogy meddig maradhatnak itt a játékosok. Mi alkalmazkodunk a játékosokhoz. A snaplira, amely szólóverseny, tizenhatan jelentkeztek. Ők az elmúlt héten hétfőn és kedden játszottak. Szerdán szabadnap volt, majd múlt csütörtökön és pénteken a páros hetesezést rendeztük meg. Ezen a versenyen kilenc csapat vett részt. A filkó lebonyolítására viszont három napra volt szükség, mivel tizenkilenc csapat vett részt rajta, vagyis egy időben mindig harminchatan játszottak. Büszkék vagyunk arra, hogy négy hölgy versenyző is van közöttünk. A ludasiakon kívül a környező falvakból, Királyhalmáról, Palicsról és Hajdújárásról érkeznek hozzánk kártyások, valamint nagyobb számban Kelebiáról – magyarázta a verseny szervezője.

Kovács Gábor egyébként nem csak szervezőként vett részt a versenyen, jómaga is kártyaasztalhoz ült. Páros hetesezésben harmadik helyezést sikerült elérnie. A kártyaasztalnál ott ült Aladics Tibor is, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke, aki filkózásban tette próbára tudását és szerencséjét. Helyezést végül nem sikerült elérnie. A versenyen elért eredményét így értékelte a sajtó képviselőinek:

Szerdán is sokan kártyáztak a helyi közösség épületében (Fotó: Patyi Szilárd)

Szerdán is sokan kártyáztak a helyi közösség épületében (Fotó: Patyi Szilárd)

– Mi, ludasiak, nagyon büszkék vagyunk a kártyaversenyre, és arra, hogy idén ötven kártyás gyűlt össze a helyi közösség épületében. A kártya a férfiaknak egy kihívást jelent. Mindenki be szeretné bizonyítani, hogy igenis jó ebben a játékban. Én is reménykedtem egy jó helyezésben, de a kártyapartneremmel kicsivel lemaradtunk a középmezőnyről. Nem volt jó a lapjárás, ami a filkónál elengedhetetlen. Hozzá kell tenni, hogy a mezőnyben sok profi játékos van, akikkel nehéz felvenni a versenyt – mondta Aladics Tibor.

A páros filkózás utolsó összecsapásai után eredményhirdetés következett. Snapliban harmadik helyezést Gulyás András, második helyezést Csíkos Attila, első helyezést pedig Szedlák Valentin ért el. Páros hetesezésben harmadikak lettek Fábián Etele és Kovács Gábor, másodikak Gulyás Péter és Gulyás Vince, elsők pedig Zvekán Tibor és Gulyás Zoltán. Páros filkóban harmadikként végzett Borsós Hajnalka és Farkas András, másodikként Gulyás Vincze és ifj. Gulyás Zoltán, míg az első helyezést Szvitkó Attila és Gulyás József szerezték meg. A dobogósoknak járó érmeket Kovács Gábor, Aladics Tibor és Sörös Márta, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola igazgatója adta át.

A győztesek közül a sajtó képviselőinek Szvitkó Attila nyilatkozott, aki már számos győzelmet mondhat magáénak.

Tudás és szerencse egyaránt kell a győzelemhez (Fotó: Patyi Szilárd)

Tudás és szerencse egyaránt kell a győzelemhez (Fotó: Patyi Szilárd)

– Nem hogy az érmeim, de a győzelmeim számát sem tudom megmondani. Kártyapartneremmel, Gulyás Józseffel részt veszünk minden kártyaversenyen, amelyet a környéken megtartanak. A sokszoros győzelem tekintélyt parancsol. A verseny első napján senki nem akar velünk kezdeni. Persze ez a verseny szórakozás, de végül is mindenkinek az a célja, hogy nyerjen – nyilatkozta Szvitkó Attila.

A versenyen nemcsak az idősebb korosztály vesz részt, hanem a fiatalok is képviseltetik magukat. Remek példa erre a snapli első helyezettje, aki huszonhárom éves. Szedlák Valentin a sajtó képviselőinek elmondta, hogy tizenhat évesen vett részt először a kártyaversenyen. A győzelemhez a snapliban szerinte nagy fokú összpontosítás szükséges, mert észben kell tartani, hogy a játék során milyen lapok mentek már el.

A tizenhatodik ludasi kártyaversenyt a résztvevőknek rendezett vacsora zárta.