2024. március 29., péntek

Megtartás, fejlődés és fejlesztés

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben folyamatos és eredményes a munka

A tavalyi év folyamán több olyan változás is történt a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, amelyek mindegyike a fejlődést és a lakosok bevonzását szolgálta. Rendezvények, tanfolyamok, szórakozás és tanulás, szórakozva tanulás, ez jellemzi az intézmény munkáját, amelyhez töretlenül dolgozó csapat is kell. Az igazgatónő, Nadrljanski Tornai Erika számolt be a tavalyi év tevékenységeiről, és előre is pillantottunk az idei évre vonatkozó tervekre is.

A 2019-es év bővelkedett programokban, de a Cnesa tevékenysége nem csak ebben merül ki. Mi tartozik még az égisze alá?

Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatónője (Jenei Klementina felvétele)

Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatónője (Jenei Klementina felvétele)

– Rendkívül tartalmasnak mondható a 2019-es évünk. Nagyon sok pályázatot írtunk, amelyek túlnyomó többsége meg is valósult, és nagyon sok olyan eredményt, sikert értünk el, amelyekért már évekkel ezelőtt is dolgoztunk, és most ért be a gyümölcsük. A legfontosabb talán az, hogy hosszú idő után a magyarkanizsai önkormányzat, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából sikerült megvásárolnunk egy vadonatúj koncertzongorát, ami már nagyon régi álmunk és vágyunk volt. Most már, ahogy az idelátogatók is tapasztalják, zongorahangversenyeket is tudunk tartani, és úgy gondoljuk, hogy egy ilyen értékes hangszer valóban a kulturális értékeinket gyarapítja, és a nálunk rendezendő programok színvonalát is emeli majd. Nagyon örültünk egy szintén régebb óta húzódó beruházás megvalósulásának a színház épületén. Az energetikai minisztérium és a magyarkanizsai önkormányzat támogatásának köszönhetően hőszigetelést kapott az épületünk, ugyanakkor az ablakok és ajtók cseréjét is elvégeztük, a több mint harmincéves kazánunkat is le tudtuk cserélni, és ezzel energiahatékonyabbá vált az épület. Több mint húszezer látogatót fogadtunk az elmúlt évben a több mint száz rendezvény alkalmával. Kisebb számban voltak saját programok, viszont nagyon sokan nálunk szerveztek rendezvényeket. Sokat dolgozunk azért, hogy legyen közönségünk, hogy olyan programokat szervezzünk, amelyek megmozgatják nemcsak a helybelieket, hanem a községbelieket is.

Mit tapasztal, melyik az a korosztály, amelyet érdemes megszólítani, és milyen jellegű rendezvények váltják ki a legnagyobb érdeklődést?

– Nevelési programot indítottunk tavaly, mert úgy gondoljuk, hogy külön oda kell figyelni a gyermekekre, hogy kialakuljon náluk a színházba járás szokása, illetve megtanulják, hogyan kell ott viselkedni. Nagyon jó kapcsolatunk van az óvodával, az általános iskolával és a többi kulturális intézménnyel is. A középkorosztályt is megcélozzuk. A szórakoztató jellegű előadások az utóbbi időben népszerűek lettek, ugyanakkor a koncertek is. Tavaly két kísérleti jellegű projektet indítottunk el, és szerencsére utólag mindkettőről azt gondoljuk, hogy jó volt az elgondolás, másoktól is kaptunk visszaigazolást, hogy folytassuk. Az egyik az általános iskola hetedik osztályosait öleli fel. Oláh Tamás magyarkanizsai színházi rendezővel fogtunk össze, és ő végigvezeti a színházépületen a hetedikeseket, akiknek a tantervükben csak pár órára szerepel ez. A másik rendezvényünk, amelyet tavaly szerveztünk meg először, a Dr. Papp György Szépolvasási és Szépkiejtési Verseny, amely hiánypótló a községünkben. Támogatást kaptunk a szaktanároktól, és folytatni is szeretnénk ennek szervezését.

Odafigyelnek az idősebb korosztályra is, például a nekik szervezett számítógépes tanfolyammal, ugyanakkor nyelvtanfolyamaik is vannak. Ezek mennyire sikeresek?

– A tanfolyamaink között, amelyek évről évre újraindulnak, a nyelv- és a számítástechnikai tanfolyamok a legközkedveltebbek. Nagyon igyekszünk pályázati forrást biztosítani ezekhez, hogy ingyenessé tehessük a résztvevők számára. Ebben nagy segítségünkre van a Felnőttképzők Regionális Hálózata, a partnerszervezetünk, amely civil szervezetként több pályázati kiírásra tud jelentkezni, és ezek itt valósulnak meg, segítve a mi munkánkat. Amin nagyon sokat kell még dolgoznunk, az a mozi fejlesztése, hiszen a nemzetiségi összetétel miatt kevésbé van érdeklődés a szerb szinkronú vagy szerb feliratú filmekre, ugyanakkor hivatalosan magyar nyelvű filmeket nem vetíthetünk. Köztes megoldásokkal próbálunk moziélményt idevarázsolni, ebben a Vajdasági Vándormozi van segítségünkre. Ők hivatalosan és teljesen törvénytisztelő módon vetíthetnek magyar filmeket, ugyanakkor tavaly a szerbiai filmes központnál volt egy sikeres pályázatunk, ennek köszönhetően egy 8×4 méteres mozivásznat tudunk felszerelni a napokban a Művészetek Háza nagytermében, és a teljes audiorendszer is megújul. Reméljük, hogy ennek a projektnek lesz folytatása, több évre lebontva összegyűjtöttük, hogy milyen fejlesztésekre lenne szükség a mozitermet, illetve a színháztermet illetően. Ennek egyik állomása a nagyterem teljes megújítása, a szőnyegcserétől kezdve egészen egy vadonatúj vetítőgép, projektor beszerzéséig. Nagyon sokat remélünk ezektől a pályázati lehetőségektől, és minden alkalmat megragadunk, hogy fejlesztéseket valósítsunk meg, akár külső forrásokból is.

Még nagyon az év elején járunk, de rendezvények tekintetében mire számíthatunk mostanában?

– Már februárban lesz egy nagyon várt színházi előadásunk, a Fekete Péter, utána Vujity Tvrtko látogat el hozzánk, továbbá két nagyszerű zongoraművész is tiszteletét teszi nálunk a közeljövőben.