2024. április 24., szerda
DAKAR-RALI

Alonso borult

Két nappal a Dakar-rali zárása előtt a mezőny a Harad és Subajta közötti szakaszt teljesítette, amelyen a tájékozódás a nagyok közül többeken is kifogott. Az autósoknál ennek köszönhetően ismét elég nagy változás állt be, Nasszer Al-Attijah – aki mindössze 24 másodperces lemaradással kezdte a 10. szakaszt – a nap végére 18 perces hátrányba került, miután ő és Stéphane Peterhansel együtt haladva tévedtek el, s végül a francia a 10., a katari pedig csak a 17. legjobb idővel jutott el a célig. Ellenben Carlos Sainz ezúttal nem hibázott, így kényelmes előnyt épített ki, és karnyújtásnyira került harmadik Dakar-győzelmétől, amikor már csak két szakasz van hátra a versenyből. Fernando Alonso viszont elkövette második értékes hibáját a debütálóversenyén: még csak a gyorsasági első kilométereinél tartottak, amikor egy dűnén borultak, a Toyota kettőt fordult a tengelye körül. Alonso és navigátora, Marc Coma sértetlen maradt, és jobbára az autó is, leszámítva, hogy kitört a szélvédője, így azt teljesen eltávolítva, a széllel és a homokkal szemben kellett teljesíteniük a mért szakasz nagy részét, s végül egy óra feletti időveszteséggel csak az 55. helyen zárták a napot.

A motorosmezőnyben Ricky Brabecnek bőségesen elegendő volt, hogy bejött a második helyen a szakaszt megnyerő Joan Barreda Bort mögött, hiszen összetettben így is 25 perc fölé növelte előnyét. Saghmeister Gábor továbbra is sikeresen birkózik meg a kihívásokkal, ezt a napot a 95. helyen zárta, így a 90. pozíciót birtokolja a még versenyben lévő valamivel több mint száz motoros között. Gyenes Emánuel az eddigi legerősebb produkciójával 14. lett, amivel abszolútban már a 29., a szervizcsapat nélküliek kategóriájában viszont már kényelmes, másfél órás előnyt őriz.

Ez volt az idei Dakar maratoni szakasza, ami azt jelenti, hogy a versenyzők a nap során és este sem vehették igénybe a szerelők segítségét, önmagukra és egymásra voltak utalva.

Az összetett élcsoportja, motorosok: 1. Brabec (amerikai, Honda) 34:12:18 óra, 2. Quintanilla (chilei, Husqvarna) +25:44, 3. Barreda Bort (spanyol, Honda) +27:09 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Sainz (spanyol, Mini) 37:15:37 óra, 2. Al-Attijah (katari, Toyota) +18:10, 3. Peterhansel (francia, Mini) +18:26 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Karginov (orosz, Kamaz) 40:20:04 óra, 2. Sibalov (orosz, Kamaz) +36:08, 3. Vjazovics (fehérorosz, Maz) +1:40:00 óra lemaradás stb. Quadosok: 1. Casale (chilei, Yamaha) 44:41:33 óra, 2. Vitse (francia, Yamaha) +16:18, 3. Sonik (lengyel, Yamaha) +51:16 perc lemaradás stb.