2024. április 25., csütörtök

Kedden három ősbemutató

Újvidéki Színház

Az Újvidéki Színház idén ünnepli fennállásának 46. évfordulóját. Szokásához híven ennek keretében megrendezi a Vajdasági Magyar Drámaíróversenyt. Tizenkilencedik alkalommal születik meg majd rekord idő alatt három író tollából három dráma és abból három ősbemutató. A drámaírásra Patócs László, Pressburger Csaba és Szögi Csaba vállalkozott. A három szöveget három rendező – Lénárd Róbert, Pongó Gábor, Puskás Zoltán – állítja színpadra az Újvidéki Színház és a szabadkai Népszínház művészeivel, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékeivel.

Az izgalom hétfőn 9 órakor kezdődik, amikor az előző évekhez hasonlóan egy kalapból kihúzzák a Magyar Szó napilap megjelent írásai egyikének a címét, s az írók annak alapján aznap megírják a drámájuk szövegét. Ezt követően 18 órakor a három rendező kihúzza annak az írónak a nevét, akinek a szövegét színpadra állítja, illetve azoknak a színészeknek, akadémiai hallgatóknak a nevét, akikkel dolgozni fog. Következik a lázas szereptanulás, próba, amelyen az Újvidéki Színház és a szabadkai Népszínház művészein kívül az Újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei is részt vesznek.

Az eredményt, a három darab ősbemutatóját kedden 19 órakor láthatja a közönség az Újvidéki Színház kistermében az intézmény születésnapi rendezvénye keretében. A legsikeresebb drámaíróról, a legsikeresebb rendezőről és a legsikeresebb előadásról a Brestyánszki B. Rozália, Kálló Béla, Tolnai Szabolcs összetételű zsűri fog dönteni.

A drámaíróverseny ősbemutatóira 100 dinárért vásárolható belépőjegy.