2024. április 23., kedd

Rögtönzött tárlatvezetés

A Kortárs Galériában Miroslav Jovančić mutatta be Gubik Korina alkotásait

Arra, hogy olykor a legnagyobb igyekezetünkre sem úgy valósulnak meg a tervek, ahogyan azt szeretnénk, valamint arra, hogy a művészetben nagy szerepet játszhat az improvizálás, jó példa volt a szabadkai Kortárs Galéria szerda esti eseménye. Ekkor Gubik Korinával kellett volna, hogy sor kerüljön egy beszélgetésre, a hamarosan lezáruló Same Different című kiállítása kapcsán, viszont a térségünkre sűrű köd telepedett, és veszélyes lett volna, ha a zentai művésznő útra kel. Mivel a rendezvényt is már késő lett volna lemondani, cserébe az egybegyűlteknek Miroslav Jovančić, a kiállítás kurátora tartott izgalmas tárlatvezetést.

Gubik Korina alkotásai három teremben lettek kiállítva. Ahogyan azt Miroslav Jovančićtól hallhattuk, az elsőben absztrakt műveket láthatunk, amelyek javarészt színtelen, nem művészeti anyagokból jöttek létre, szögekből, durva textilekből és fából. Az első terem alkotásai Korina játékosságára utalnak és két kihelyezett tábla révén játékra és dialógusra invitálta a látogatókat is. Az egyik táblán szögekkel kirakott ábrákkal és szöveggel ő üzent, a másikon pedig a látogatók üzenhettek neki, szintén szögek segítségével. A második terem a környezetre utal, ahol Gubik Korina és volt tanítványa, Kincses Endre performance felvétele tekinthető meg, valamint a művésznő Zentai híd című képsorozata, amelyeken a Tisza hol hömpölyög, hol fodrozik, hol szeszélyes és vad, hol pedig teljesen sima és nyugodt. A harmadik terem alkotásai vallomásszerűek, életrajzi megközelítésűek, továbbá művészi értelemben társadalmilag elkötelezettek és éles hangvételű, akár a tabu határait súroló üzeneteket is tartalmaznak. Itt fotókkal találkozhatunk, amelyek Korinát ábrázolják hétköznapi tevékenységek közben, de mindegyik képhez szöveges üzenetet is párosított. Emellett grafikonokat is láthatunk, amelyek arról árulkodnak, hogy a nők a művészet világában is hátrányos helyzetben vannak.

A rendezvényen bemutatták a kiállítás katalógusát is, amely Gubik Korina művei mellett egyebek közt egy interjút is tartalmaz, amelyet Miroslav Jovančić készített a művésznővel. A katalógus grafikai tervezője Pesti Emma volt.