2024. április 20., szombat

Harci repülőgépekre pályázik Horvátoroszág

Horvátország új pályázatot írt ki többcélú harci repülőgépek beszerzésére, miután tavaly januárban meghiúsult az izraeli F–16C/D Barak típusú vadászgépek megvásárlásának terve – közölte tegnap az erre a célra létrehozott tárcaközi bizottság. A védelmi minisztérium az Egyesült Államoktól (F–16), Svédországtól (Gripen) új gépekre, valamint Franciaországtól (Rafale), Olaszországtól (Eurofighter), Norvégiától, Görögországtól és Izraeltől (F–16) használt gépekre kér végleges ajánlatot.

A pályázati kiírás szerint a válaszokat májusig várják, az ajánlatok értékelésének teljes folyamata pedig augusztusban zárul le. Ezt követően az illetékes bizottság tájékoztatja a kormányt arról, hogy melyik ajánlatot tartja a legjobbnak.

A horvát védelmi minisztérium 2017-ben öt országtól – Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától – kért ajánlatot harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik eleget tett a felkérésnek.

A kedvező ár miatt Zágráb 2018 márciusában az izraeli gépek mellett döntött. Az izraeli ajánlat tíz együléses és két kétüléses, korszerűsített, de használt (25-30 éves) F–16-os vadászrepülő, valamint egy szimulátor szállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyagraktár) és a gépekre felszerelhető fegyverek biztosítását tartalmazta. Az ügylet félmilliárd dollár értékű lett volna.
Izrael azonban tavaly januárban bejelentette: nem tudja teljesíteni a vállalását, mert nem sikerült megszereznie az Egyesült Államok szükséges jóváhagyását a harci repülők Zágrábnak történő eladásához. A fiaskó miatt az ellenzék a horvát védelmi miniszter lemondását követelte, de a bizalmatlansági indítvány nem kapott többséget a parlamentben.
Horvátország egyetlen vadászrepülő százada nyolc szuperszonikus, nagyjavított MiG–21 Bisz harci és négy UM gyakorló repülőgépből áll. A harci eszközök nagyjavítását komoly botrány kísérte, mert sorozatos hibák jelentkeztek a repülőgépek használata közben. Ezért jelenleg is csak néhány repül közülük, s azok is kevés időt töltenek a levegőben. (Forrás: MTI)