2024. április 19., péntek

Maas: Haftar hajlandó a tűzszünetre

Hajlandó a tűzszünetre Halífa Haftar tábornok, a nemzetközileg elismert líbiai kormány legfőbb ellenfele - jelentette be a német külügyminiszter csütörtökön Bengáziban.

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

Heiko Maas a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjével folytatott tárgyalása után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Halífa Haftar készen áll a tűzszünetre, függetlenül attól, hogy a hét elején Moszkvában folytatott tárgyalásán még nem írta alá a fegyvernyugvásról szóló megállapodást.

A német diplomácia vezetője hozzátette: Halífa Haftar arra is hajlandó, hogy részt vegyen vasárnap Berlinben a német kormány és az ENSZ együttműködésével szervezett nemzetközi Líbia-konferencián.

A tanácskozáson részt vesz Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök is, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány vezetője.

Csütörtökön megerősítette részvételi szándékát Emmanuel Macron francia államfő és Boris Johnson brit miniszterelnök is, korábban pedig Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is jelezte, hogy ott lesz a berlini konferencián.