2024. április 25., csütörtök

Az iráni elnök nem akar új atomalkut Washingtonnal

Haszan Rohani iráni államfő tegnap közölte: nem akar új atomalkut kötni Donald Trumppal, mert – mint mondta – az amerikai elnök mindig megszegi ígéreteit. Az iráni vezető szerint az lenne a helyes megoldás, ha visszatérnének a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris egyezményhez.

Televíziós beszédében Róháni aláhúzta: hazája kész lenne újra betartani a megállapodást, ha feloldanák az ellene bevezetett (amerikai) gazdasági szankciókat. Ostobaságnak nevezte azokat az információkat, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik.

Boris Johnson brit miniszterelnök előző nap a BBC televízónak azt mondta, hogy ha az Egyesült Államoknak nem kell az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról és ellenőrzéséről 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás, akkor új egyezményt kell kötni Iránnal. Szerinte ugyanis valamilyen módon mégis csak meg kell akadályozni, hogy a közép-keleti ország atomfegyverre tegyen szert.

Washington 2018 májusában egyoldalúan felmondta az alkut, amelyben Irán a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátok közé szorítására. A múlt évben Teherán is fokozatosan kivonta magát az egyezmény hatálya alól, miután hiába kérte annak többi aláíróját, hogy ellensúlyozzák az újra életbe léptetett szankciók negatív gazdasági hatásait.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – a 2015-ös egyezmény aláíróiként – kedden úgy döntöttek, hogy Teherán kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról elfogadott nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását. Rohani stratégiai hibának nevezte a három nyugati ország döntését, és emlékeztetett: az európai aláírók sem tartották be ígéretüket, sőt nem védték meg az iráni gazdaságot az amerikai szankciók káros hatásaitól.

Az iráni elnök egyúttal figyelmeztetett: a Közel-Keleten állomásozó európai katonák veszélyben lehetnek. Emellett megismételte, hogy a térségben akkor lesz béke, ha kivonják onnan az amerikai erőket.