2024. április 16., kedd

Feloldják a létszámstopot

Az oktatásügyi minisztérium január végén írja ki az első pályázatot

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter mai  sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy január végén írják ki a tanügyi dolgozók foglalkoztatására vonatkozó első pályázatot. Mint kiemelte, elsőbbséget fognak élvezni azok a pedagógusok, akiket már régóta határozott időre szóló szerződés szerint alkalmaznak.

– Az első pályázati körben, amelyet január végén írnak ki, azokat a tanügyi dolgozókat veszik fel állandó munkaviszonyba, akik 2014-től vagy 2015-től határozott időre szóló szerződés alapján dolgoznak – mondta Šarčević.

A következő pályázati kört februárban és márciusban írják ki.

Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy Szerbiában hány pedagógust alkalmaznak határozott időre szóló szerződés szerint. Számuk valószínűleg 18 000 és 22 000 közé tehető.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet megakadályozni az iskolaigazgatók visszaélését, az illetékes miniszter azt a választ adta, hogy ezt nem fogja megengedni, és felhatalmazása van arra, hogy leváltsa az igazgatókat. Mladen Šarčević leszögezte, hogy nem fog engedni az iskolaigazgatók önkényuralmának és a szakszervezet nyomásának is ellen fog állni. Mint hangsúlyozta, a tanügyben történő foglalkoztatás fontos intézkedés a születések számának növekedése tekintetében is, hiszen olyan fiatalokról van szó, akik az állandó munkaviszony mellett már tudnak családot tervezni.

A tárcavezető elmondta, hogy jelenleg az Oktatási, nevelési és tudományos fejlesztési stratégián dolgoznak, amely a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozik. Mint hozzátette, a legtöbb európai országban és a világ fejlődő országaiban már kidolgoztak hasonló tízéves akcióterveket az oktatás, a nevelés és a tudomány fejlesztésére vonatkozóan.

Az oktatásügyi miniszter kijelentette, hogy ebben az évben nem fog változni a kisérettségi vizsga menete, viszont két éven belül a nyolcadikosok digitálisan fognak vizsgázni.

– A nyolcadikosok az idén is úgy fognak kisérettségi vizsgát tenni, mint az előző években. Három tesztet fognak megoldani: az anyanyelvi, a matematikai és a kombinált tesztet, amelynek kérdéseit történelemből, földrajzból, fizikából, kémiából és biológiából állítják össze – emelte ki a tárcavezető. Mint hozzátette, az új vizsgázási rendszert fokozatosan fogják bevezetni. Erre a diákokat és a tanárokat is egyaránt fel fogják készíteni.

– Célunk, hogy 2022-re olyan új digitális rendszert vezessünk be, amelyet a korszerű európai országokban használnak, és amellyel teljes mértékben fel tudjuk mérni a diákok tudását. Nem fordulhat elő, hogy valaki több pontot gyűjtsön össze, mint amekkora tudása van – mondta az oktatásügyi miniszter. Mint hozzátette, a kisérettségi átalakításának első lépéseként az idén 35 000 számítógéppel szerelik fel a szerbiai általános iskolákat. A kisérettségi tesztjeit egy új nyomdában fogják kinyomtatni, fokozott biztonsági intézkedések mellett.

A jövőben változások lesznek a kombinált teszt esetében, hiszen leginkább a PISA-teszt feladataihoz fognak hasonlítani. Az újított tesztet jövőre próbálhatják ki a végzős diákok.