2024. április 25., csütörtök

A köd ma is nehezíti a közlekedést

Az előrejelzések szerint a következő napokban megszűnhet a köd, pénteken már enyhén felhős időre számíthatunk, a hőmérő higanyszála is emelkedni fog, így a levegő minősége is javulhat.

A légszennyezettség továbbra is nagy egész Vajdaságban, ami jellemző olyan időszakokban, amikor a hőmérséklet alacsony, nincs csapadék és a szél sem fúj. Dr. Sanja Bijelović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet professzora szerint a légszennyezettség sokakat megriaszt, de az mégis a sok évi áltag szintjén mozog. Az utóbbi 15 évben jegyzett felmérésektől a jelenlegi sem különbözik lényegesen. A levegő túlnyomórészt tiszta, és általában belefér abba a három kategóriába, amelyek Szerbiában használatosak a levegő minőségének osztályozására. Ám az elmúlt ködös napokban több ízben megnövekedett a károsanyag részecske, a nitrogén-dioxid jelenléte a levegőben és a szmog.

A sűrű köd a közlekedést is nehezíti. A tegnapihoz hasonlóan ma reggel is lemondtak néhány fel- és leszállást a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. A tiranai és podgoricai járatokat érintette a mai rendelkezés. A köd miatt a belgrádi repülőtér vezetése felszólította az utasokat, hogy az interneten kövessék az értesítéseket. Elmondták, hogy a repülőtér a legkorszerűbb felszereléssel rendelkezik, a légitársaságtól és a pilótától függ, hogy repülnek-e csökkent látási viszonyok között.