2024. április 25., csütörtök

Donornak lenni lehetőség, de nem kötelesség

Egy halál nyolc életet is megmenthet, ha a szervadományozás mellett dönt a család

Az 1986-os Helsinki Nyilatkozat szerint a szervadományozás egy társadalom kulturális és civilizációs fejlettségének a tükre. Szerbiában sajnos nagyon kevesen hozzák meg ezt a nemes, emberséges döntést, az ország a donorok számát tekintve Európa egyik sereghajtója: egymillió lakosra itt csupán három szervdonor jut.

Szerbiában egymillió lakosra mindössze 3 donor jut (Ótos András felvétele)

Szerbiában egymillió lakosra mindössze 3 donor jut (Ótos András felvétele)

A 35 éves törökbecsei Nikolina Vujackovnak szerencséje volt: időben kapott új májat.
– Egy év és 4 hónap múlt el a szervátültetés óta. 10 éven át voltam beteg, és hosszú ideig éltem bizonytalanságban, várakozásban. Amikor felkerülünk a várólistára, onnantól állandóan az életmentő telefonhívásra várunk. Bár a szervadományozó személye titkos, nagyon szeretném megismerni azt a családot, akiknek az új életemet köszönhetem – mondta Nikolina.
Szerbiában több mint ezer személy vár transzplantációra, de a betegeknek csak a 10–15 százaléka kaphat szervet családtagtól, a többiek ki vannak szolgáltatva az ismeretlen szervadományozóknak. Bár a szerb képviselőház 2018-ban elfogadott transzplantációs törvénye értelmében minden nagykorú személy potenciális donornak tekinthető, az utolsó szót mindig az elhunyt személy családja mondhatja ki.

Dario Tenžera törökbecsei jogász szerint ha valaki életében nem nyilatkozott ezzel ellentétesen, halála után felhasználhatják a szerveit.
– Az agyhalál beálltakor az orvosnak kötelessége megismertetni a családtagokat a törvényes rendelkezésekkel és a lehetőségekkel. Az elhunyt szerveit csak akkor használhatják fel átültetésre, ha ebbe a család is beleegyezik – állítja Tenžera. A polgárok még életükben maguk is eldönthetik ezt a kérdést, ha a háziorvosnak jelzik, hogy nem kívánnak donorok lenni.

Van, amikor egy szív, egy tüdő vagy valamely más szerv valóban életet ment, máskor a transzplantáció életminőséget javító beavatkozás, amellyel a szervátültetettek hosszabb és jobb életet élhetnek. Amikor a szervadományozásról szeretnénk döntést hozni, érdemes figyelembe venni azt a statisztikai adatot, miszerint sokkal valószínűbb, hogy egy napon mi szorulunk majd más szervére, mint az, hogy magunk válunk donorrá. Az, aki a szervek felajánlása mellett dönt, akár 8 súlyosan beteg ember életét is meg tudja menteni.