2024. április 20., szombat

Szép a búza, de a parcellákat figyelni kell

Megbetegedés nincs, de az enyhe tél kedvez a rágcsálók elszaporodásának

A Verbász–Kúla–Óbecse–Szenttamás határban az ősszel 28 500 hektár kenyérgabonát vetettek. Az optimális időben elvetett búza nem egyformán fejlődik, néhol a negyedik levélnél tart, néhol viszont a bokrosodás fázisában van.

Nagyon jól jönne a hótakaró, hogy megvédje a növényt a száraz fagyoktól és megfelelő nedvességet is biztosítson (Paraczky László felvétele)

Nagyon jól jönne a hótakaró, hogy megvédje a növényt a száraz fagyoktól és megfelelő nedvességet is biztosítson (Paraczky László felvétele)

Katarina Radonić agronómus, a Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadási osztályának vezetője elmondta, a növénynél eddig nem észleltek betegségeket, az enyhe tél viszont kedvez a rágcsálók elszaporodásának, ezért körül kell járni a parcellákat, és ahol szükséges, még a fejtrágyázás előtt védekezni kell ellenük.
−Az igencsak száraz ősz miatt több helyen megjelent a búza törpülés vírus, amely kabócákkal, cirkulatív úton terjed. Tünetei szemmel láthatóak, a beteg növények törpülnek, sárgulnak és feltűnően csokrosodnak. Ilyenkor nagyon fontos az idejében történő beavatkozás. Bár a búzával bevetett parcellák jelenleg szépek, nagyon jól jönne a hótakaró, amely azmellett, hogy megvédi a növényt a száraz fagyoktól, megfelelő nedvességet is biztosít a talajnak. A fejtrágyázás előtt mindenképpen ajánlatos elvégezni a talajelemzést. Az Nmin-módszer a talajok ásványi – mineralizálható, a szerves anyagokból lebomló – nitrogéntartalmának mérésén alapul. Ez azt jelenti, hogy a javasolt kijuttatandó mennyiség meghatározásánál figyelembe veszi az adott mélységű talajréteg mért ásványi nitrogéntartalmát. A fejtrágyázást nem feltétlenül kell a vegetáció beindulása előtt elvégezni, azaz február első felében. Ha a mérések alkalmával nagyobb nitrogényhiányt mutatkozik a talajban, azt ne egyszerre, hanem két részben pótoljuk – tudtuk meg a szakembertől.

Katarina Radonjić elmondta, a fenti községek határában őszi árpát mintegy 3500 hektáron vetettek. A gabona állapota jó, viszont ezeken a parcellákon is sok rágcsálót észleltek, azért jó, ha a gazdák gyakrabban figyelik a földeket, és védekeznek a kártevők ellen. Ha sörárpáról van szó, a nitrogén kiszórásánál oda kell figyelni, nehogy túladagoljuk a mennyiséget. Itt szinte kötelező a talaj elemzésének elvégzése.

Olajrepcéből 590 hektárt vetettek. Ősszel gond volt a káposztalepkével, ami alaposan megritkította a levélzetet, így több helyen ,,foltosak” maradtak a parcellák. A legnagyobb gond azonban itt is a rágcsálók jelentették, így a folyamatos megfigyelére és védekezésre mindenképpen szükség van.

A Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat adatai szerint az elmúlt évben májusban esett a legtöbb eső, négyzetméterenként 97,4 liter. Áprilisban 84, júniusban pedig 60,6 liter csapadékot jegyeztek. Az előző évekhez képest az ősz rendkívül száraz volt, így szeptemberben 31,4, októberban 25,4, novemberber 17,6, decemberben pedig 34,8 liter eső esett.