2024. április 25., csütörtök

Aktívak a gunarasi gazdák

Sikeres évet zárt a Gunarasi Gazdakör – Idén is lesz szántóverseny, bővítik a tavaszi munkaakciót

Gunarason az egyik legtömegesebb civil szervezet a Gunarasi Gazdakör, ami nem meglepő, hiszen a falu lakossága elsősorban mezőgazdasági tevékenységből él. A gazdakörről elmondható, hogy egy igen tevékeny és sikeres egyesület, amely szakmai jellegű programok mellett szórakoztató jellegű eseményeket is szervez, és nagy hangsúlyt helyeznek a gazdaképzésre, valamint a környezetvédelemre is. Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy 2019-ben megvalósították mindazt, amit év elején elterveztek.

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke (Lakatos János felvétele)

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke (Lakatos János felvétele)

– A tavalyi évet is gazdaképző előadásokkal indítottuk, majd február során megtartottuk az igen népszerű, hagyományos parasztbált. Kora tavasszal került sor a faültetési és dűlőút-javítási akciónkra. Ezt két helyszínen, Brazílián és Gunarason is megszerveztük, és tudni kell, hogy már 10 éve rendszeresen megtartjuk. Ez alatt az idő alatt annyi facsemetét elültettünk, hogy az elmúlt két évben inkább a fák metszésére kellett fektetni a hangsúlyt. A dűlőútjavítást 6–7 traktorral végeztük, és a legforgalmasabb utakat rendeztük. Először megtárcsáztuk, majd talaj-előkészítővel elegyengettük a földes utakat. Ez a munka akkor igazán eredményes, amikor a talajnak optimális a nedvességtartalma. Már évek óta szervezett formában ellátogatunk az újvidéki mezőgazdasági vásárra, de tavaly eljutottunk Hódmezővásárhelyre, az ottani mezőgazdasági kiállításra is. A falunap keretében rendeztük meg a legjelentősebb és legtömegesebb rendezvényünket, a szántóversenyt. Ez egy olyan rendezvény, amit évek óta rendszeresen megszervezünk, mondhatni, hogy már hagyománya van. Nemcsak helyiek, hanem az egész környékről érkeztek versenyzők és érdeklődők erre a rendezvényünkre. A tavalyi évben először volt partnerünk a szervezésben az Univerzum Ifjúsági Klub. Ők ügyességi versenyeket szerveztek a szántóverseny keretén belül. Arra törekszünk, hogy az egész napos rendezvényünk programja minél tartalmasabb legyen. Szeretnénk, hogy az egész család találjon magának való tartalmakat. Általában 500–700 ember szokott kilátogatni, és ez tavaly is így volt – mondta el Király, majd arról is beszámolt, hogy 2019-ben is sok segítséget nyújtott a termelőknek a gazdakör irodája. Ez a helyi közösség épületében működik, és munkanapokon 7 és 13 óra között van nyitva. A mezőgazdasági jellegű problémák orvoslása mellett a falu civil szervezeteinek is segítséget nyújtanak a pályázatírásban és elszámolásban.

A gunarasi szántóverseny tömeges rendezvénnyé nőtte ki magát (Lakatos János felvétele)

A gunarasi szántóverseny tömeges rendezvénnyé nőtte ki magát (Lakatos János felvétele)

Az idei évre vonatkozóan is hasonló tervei vannak a Gunarasi Gazdakörnek, mint tavaly. A gazdaképzésekkel kezdik idei tevékenységüket, január 24-én, számolt be az elnök. Ezt követően megtartják az éves közgyűlést, ahol elfogadják a szervezet idei évi programtervét.

– Nagyjából azok a terveink vannak, amiket a tavalyi évben is megvalósítottunk, de pár újdonságról is be tudok számolni. A tavaszi munkaakciónkat egynaposról szeretnénk kétnaposra kibővíteni. Azzal, hogy a szokásos tevékenység mellé beiktatnánk a szemétszedést is. A faluba vezető bekötőút mellett szednénk össze a szemetet, valamint azokon a helyszíneken, ahol megmetsszük a fákat. Természetesen a lemetszett gallyak sem maradnak a helyszínen, gallydarálóval feldogozzuk őket – számolt be Király, majd még hozzáfűzte, hogy ha a közgyűlésen felvetődik valamilyen használható, új ötlet, akkor azt is beveszik a szokásos évi programjaik közé.