2024. április 25., csütörtök

Három új mérőállomást kap a város

Magas légszennyezés esetén egészségügyi védőmaszkot viseljünk az utcán!

A téli időszakban zajló tömegesebb gépjármű-közlekedés és a fűtési idény miatt egyre inkább emelkedik a légszennyezettség mértéke Szabadka város területén. Az égetésből származó szállóporrészecskék magas koncentrációjáról az online portálok és a telefonos alkalmazások is beszámolnak, így a szennyezettség mértékéről tájékozódhat a lakosság. Sokszor elég csak az ablakon kinézni, hisz az alacsonyan szálló köd és füst is árulkodó jel lehet.

A városközpont szerdán kora délután (Fotó: Patyi Szilárd)

A városközpont szerdán kora délután (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelenleg két levegőminőséget mérő állomás van a város területén. Az egyik automata állomás az új városháza előtti útkereszteződésnél áll, a másik pedig a Sonja Marinković Általános Iskola udvarában van. A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság mérőállomásán történik a levegő minőségének vizsgálata, a méréseket pedig a Szabadkai Közegészségügyi Intézet végzi az önkormányzat finanszírozásával. Minden vizsgálat folyamatosan zajlik, a nap 24 órájában. Žika Reh, a városi környezetvédelmi titkárság vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az év folyamán három új légminőséget vizsgáló mérőállomást helyeznek ki, a részletesebb, pontosabb adatfeldolgozás céljából.

– Több mérőállomással precízebb információkat kaphatunk a lehetséges káros hatásokról, amelyek a lakosságot érhetik abban a periódusban, amikor a szennyező anyagok mértéke átlépi a határértéket. A jelenlegi megfigyelési rendszer egy forgalmi és egy lakóövezeti területet fed, és az a célunk, hogy olyan nyílt területekről kapjunk adatokat, ahol sokat tartózkodnak a polgárok. Az alkalmazások és a portálok adatai a levegő minőségéről csak egy mérőállomás eredményeiről számolnak be, méghozzá arról az állomásról, amely forgalmas helyen helyezkedik el. Ezért ez nem mondható az egész várost átfogó reprezentatív értéknek. Az automata mérőállomások számának növelésével javulni fog a tájékoztatás, az adatok pedig reprezentatívabbak lesznek. A végső cél természetesen az, hogy a kutatási eredményeket a levegő minőségének javulását szolgáló intézkedések felkutatására fordítsuk – részletezte e-mailben feltett kérdéseinkre a titkárság vezetője.

– A Levegőminőségi terv, a rövid távú akcióterv és a Helyi hálózat megfigyelési programjának kidolgozását követően határozzuk majd meg az új mérőállomások helyét a Környezetvédelmi Ügynökséggel és az illetékes minisztériummal egyeztetve. A megfigyeléseket végző szakmai vállalatot közbeszerzés útján választjuk ki – írja Žika Reh.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

A levegő minősége jelenleg a harmadik kategóriába sorolható, ami azt jelenti, hogy a szállóporrészecskék mennyisége átlépte a határértéket. Ezek a részecskék mikroszkopikusak, a levegőben repdesnek és sok forrásból eredhetnek, de leginkább égetés során jönnek létre. Emiatt a legtöbbször a fűtésszezon idején, októbertől áprilisig jelennek meg, különösen akkor, ha nincs megfelelő légmozgás, a szennyező anyagok pedig az atmoszféra alsóbb rétegeiben maradnak.

A porrészecskék egészségre gyakorolt káros hatásai sokak számára ismertek, ezért fontos a koncentrációjuk csökkentése.

Dr. Nada Kosić Bibić, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet egészségnépszerűsítő osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogyan védekezhetnek a polgárok a nagyobb mértékű szennyezettség esetén.

– A lakosságnak elsősorban a saját cselekedeteire kell ügyelnie, hisz gépjárművekkel és a tüzelőanyag minőségével az emberek az okozói a szennyezésnek. A lakóterek szellőztetése fontos, hisz így védekezhetünk az influenza ellen, viszont a légszennyezés miatt ennek csupán néhány percig kellene tartania. A korai és az esti órákban nem javasoljuk az utcán való hosszabb tartózkodást. Amint kisüt a nap, csökken a szennyezettség is. Igyekezzünk kerülni a forgalmas helyeket, illetve azokat a lakótelepeket, ahol szilárd tüzelővel fűtenek, és az egészségünk megőrzése érdekében tartózkodjunk minél többet a természetben, az erdős területeken! A krónikus tüdőbetegeknek az egészségügyi védőmaszkok viselése javallott, ugyanakkor ennek a használata az egészséges vagy a gyenge immunrendszerű embereknek is ajánlatos, különösen a városi forgalomban, vagy a tömegközlekedési eszközökön – magyarázta a szakember.