2024. április 24., szerda

Hamarosan véget ér a kényszerszünet

Adán a könyvtár az alapfeladata mellett az idei évre is kiterjedt kulturális tevékenységet tervez

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár az elmúlt évben minden téren sikeresen tevékenykedett, amit folytatni kíván 2020-as esztendőben – tudtuk meg Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgatótól, aki elmondta, hogy az intézmény az alapfeladata mellett kiterjedt kulturális tevékenységet is folytat. Különféle kiállításokat, pályázatokat és könyvbemutatókat szerveznek, valamint önerőből és a civil szervezetek közreműködésével foglalkozásokat tartanak gyerekeknek és felnőtteknek, illetve rendszeresen vendégszerepelnek a helyi színházban profi társulatok Újvidékről, Szabadkáról és Zentáról.

Barna Kolozsi Valéria (Csincsik Zsolt felvétele)

Barna Kolozsi Valéria (Csincsik Zsolt felvétele)

– 2020-ban szeretnénk, ha havonta lenne egy-egy hivatásos színházi produkció valamelyik profi társulat jóvoltából a színházban, ahol továbbra is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a helybeli művelődési egyesületeknek, civil szervezeteknek és oktatási intézményeknek. Ha csak annyi rendezvény lesz az idén, mint amennyi tavaly volt, akkor a nézők változatos programra számíthatnak. Az elmúlt évben a színházban több alkalommal felléptek a fiatalok és a felnőttek népi és modern táncokkal, valamint a zeneiskola szintén több színvonalas zenei rendezvényt bonyolított le. Az elmúlt években nyaranta gyerek-színjátszótábor zajlott a színházteremben, amit az idén is tervezünk. Adán már tíz éve sikeresen működik az Adai Színtársulat, amelynek munkáját, amiben csak tudja, segíti a könyvtár. A színtársulatnak az elmúlt évben is volt egy új produkciója, valamint ők zárták az évet, miután december végén évfordulós ünnepséget tartottak – magyarázta Barna Kolozsi Valéria.

– A könyvtárnak több mint ezer olvasója van, közülük ötszázan rendszeresen kölcsönöznek könyvet, ami egy néhány ezres lakosú település esetében nagyon szép szám a mai multimédia és okostelefonok uralta világban. A könyvtár működéséhez szükséges forrást az alapító, Ada község önkormányzata biztosítja a községi költségvetésből. Ez az összeg az idén talán szűkösebb lesz más községi érdekek miatt, de eddig is sikerült, és nagyon bízom benne, hogy ezután is sikerül majd könyveket vásárolnunk saját eszközökből. A Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi művelődési titkárság támogatásával is rendszeresen sikerül új kiadványokat beszerezni. Ada községben magyar és szerb anyanyelvű a lakosság. Adán jóval több magyar él, de ezt régebben nem követték a könyvbeszerzések. Az elmúlt néhány évben a könyvállomány aránya már sokkal jobban megfelel a lakosság összetételének. Arányosan több magyar könyvet vásárolunk, mint szerb nyelvűt, viszont az illetékes köztársasági minisztériumtól rendszeresen megkapjuk a könyvtáraknak szánt köteteket. Szép számú új és népszerű kiadvánnyal sikerült megújítani a könyvállományt, ezért megvan az érdeklődés az olvasók részéről. Emellett könyvbemutatókat is tartottunk a gyerekeknek és a felnőtteknek magyar és szerb nyelven is. Adán külön előnye a könyvtárnak a gyermekrészleg, ahol szép gyermekkönyvállomány várja a legkisebbeket. A gyermekek rendszeresen látogatják a könyvtárat, mivel vonzó teret és tartalmat tudunk biztosítani a számukra. A gyermekkönyvtárban rendszeresen szervezünk foglalkozásokat. Ezeket részben a könyvtárosok tervezik meg és bonyolítják le, részben a civil szervezetek közreműködésével tartjuk meg. Ezek között vannak baba- és kézműves-foglalkozások, valamint bábelőadások is. A könyvtár pályázatain rendszeresen részt vesznek a gyerekek, mivel jó az együttműködésünk a községi óvodával és iskolákkal. A képtárban pedig különféle kiállításokat szervezünk a gyermek- és felnőttalkotásokból – nyilatkozta a könyvtárigazgató.

Az adai könyvtárban új kiadványok sokasága várja az olvasókat (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai könyvtárban új kiadványok sokasága várja az olvasókat (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai könyvtárban december végétől kényszerszünet van az új központi fűtési rendszer kiépítése miatt, amelyre a könyvtárral egy épületben lévő Bartók Béla Zeneiskola pályázott sikeresen. Barna Kolozsi Valéria közölte, hogy a könyvtár számára a téli szünetre időzített beruházás nem a legjobb megoldás volt az olvasótábor és a gyerekfoglalkozások miatt, de ezt ellensúlyozza, hogy hamarosan központi fűtéssel melegszenek az épületben, amelyben korábban voltak gondok a fűtéssel. A könyvtárigazgató az idei év legnagyobb beruházásának nevezte a központi fűtés kiépítését, amellyel remélhetőleg január 19-éig végez a kivitelező cég. Majd hozzátette, lehet, hogy a könyvtárban tovább tart majd a kényszerszünet, mert a munkálatok után a belső meszelést még el kell végezni. Megjegyezte, hogy a múlt év végén sikerült újra lecserélni az utolsó négy régi ablakot, valamint az utca felőli bejárati ajtót. Az épületben egyetlen régi ajtó marad az udvar felől, amit szeretnének mielőbb lecserélni, hogy ezzel befejeződjön a nyílászárók felújítása az épületen. A könyvtárigazgató elmondta, hogy az idén szeretnék felújítani a színház belső terét, beleértve a padlózatot és a székeket is, hogy jobb beosztású legyen a nézőtér, és nagyobb kényelmet biztosítsanak a látogatóknak. Továbbá a hosszú távú tervek közé sorolta a színház udvarának rendbetételét és a régi épületek lebontását is, aminek még az idén szeretnének nekikezdeni.