2024. április 25., csütörtök
XIV. FÉRFI EB

Magyarország csoportgyőztes!

Bravúros fordítás után 24:18-ra verte Izlandot a magyar férfi kézilabda-válogatott a svéd–osztrák–norvég rendezésű, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, ezzel eldőlt, hogy Gulyás István fiatal legénysége mindent várakozást felülmúlva, az E jelű halálcsoportot Izland előtt megnyerve jutott a középdöntőbe.

Jól kezdett a magyar csapat a Malmőben rendezett összecsapáson, az első gólt a jobbszélső Hornyák Péter lőtte, aki 3:0-s szériás meccskezdést indított el (Bánhidi Bence, Balogh Zsolt). Az izlandiaknak egészen a 6. perc végéig kellett várniuk az első gólra, a hatalmas hárításokkal kezdő Mikler Rolandnak köszönhetően. Az északiakon azonban meglátszott, hogy bár már korábban bebiztosították helyüket a középdöntőben, igencsak komolyan veszik a találkozót – nyilván számítva arra a forgatókönyvre is, ha a magyarokkal együtt jutnak tovább, hiszen ebben az esetben az itteni pontokat is magukkal viszik a következő szakaszba. A biztató magyar kezdésre 6:0-s izlandi sorozat következett a magyar fiúk közel tízperces gólcsendje alatt, ennek a hullámvölgynek végül Győri Mátyás vetett véget (6:4). Ezután a fizikális, kemény védekezésről szóló, kevés találatot hozó időszakban kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, bár Izlandnak egy 3:0-s futása (11:6) után stabilizálódott a magyar szempontból már kényelmetlen, 3-5 gólos különbség – nem utolsósorban Hallgrimsson kapusnak köszönhetően, aki ebben az időszakban több hetest is kivédett. A nagyszünetben 12:9 állt az eredményjelzőn, Izlandot a 4-4 gólos Sigurdsson és Pálmarsson vezette, a magyaroknál Bánhidi, Bóka Bendegúz és Győri lőtt 2-2-t eddig.

A pihenőt követően gyors gólváltások jöttek, Bánhidivel a főszerepben, aki néhány perc alatt négyet vágott. Hátul Mikler sorra mutatta be a parádés védéseket, ennek is köszönhetően 41 percnyi játékot követően – Bánhidi hetedik góljával – hosszú idő után újra egyenlő volt az állás (15:15). A holtpontról kétszer is Izland mozdult el, mígnem Szita Zoltán első két gólja két perc alatt 19:17-es magyar vezetést hozott el, sőt, Bóka kontrafutása után már 3 volt közte. A nagy fordításban a klasszis szintre javuló Miklernek és az izlandiakat rendkívül hatékonytalan játékra kényszerítő védekezésnek is oroszlánrésze volt. A végjátékban csak tovább nőtt a magyarok előnye, elnémítva az izlandi sikerben reménykedő, dán többségű közönséget. Bánhidi 8, Szita és Bóka 4-4 góllal zárta a diadalmas mérkőzést.

Dánia lapzárta után Oroszországgal játszott. Mikkel Hansenék számára a magyar győzelemmel tét nélkülivé vált a találkozó, az olimpiai és vb-címvédő biztosan nem juthat tovább.

A torna ma folytatódik az I. középdöntős csoport első három mérkőzésével, a magyarokkal felálló II. csoportban holnap kezdenek, Magyarország Norvégiával játszik.