2024. április 26., péntek
VÍZILABDA – XXXIV. EURÓPA-BAJNOKSÁG

Fergeteges játék, magyar győzelem

Az oroszok nehezen bírtak Gyöngyössy Anikóval (középen) (Fotó: MTI)

Az oroszok nehezen bírtak Gyöngyössy Anikóval (középen) (Fotó: MTI)

A Budapesten zajló, olimpiai kvalifikációs vízilabda-Európa-bajnokság női tornájának 3. fordulójában Magyarország nemzeti együttese 9:8-ra legyőzte egyik legnagyobb riválisát, Oroszországot, így hatalmas lépést tett a csoportelsőség felé. Bátran kezdett a magyar válogatott, hátul felvállalta a szoros emberfogást, s elöl sem remegtek meg a kezek. Keszthelyi Rita csapatkapitányhoz méltóan a kezdetektől hátán vitte a csapatot, az első negyedben egyértelműen kiemelkedett a mezőnyből, mindamellett a többiek játékára sem lehetett panasz – egyelőre beigazolódik Bíró Attila döntése, miszerint ezúttal inkább a fiataloknak adott lehetőséget, Vályi Vanda, Máté Zsuzsanna, Leimeter Dóra teljes mértékben felnőtt a feladathoz. A házigazdák lendülete a második negyedben sem hagyott alább, a kőkemény védekezés mellett a támadásokra ugyan elfogyott a szusz, az oroszok ennek ellenére sem tudtak egalizálni (4:3). A néhány perces gólcsendet újabb magyar találat törte meg, az előny kimaradt ugyan, Gyöngyössy Anikó centerakciója azonban már beakadt, majd a következő támadásban Vályi is eredményes volt. A háromgólos magyar vezetés eleinte elbizonytalanította a riválist, de a térfélcserét követően magasabb fokozatba kapcsoltak Prokofjeváék – egy akciógóllal és egy értékesített fórral felzárkóztak (6:5). A bírók ebben a szakaszban nem díjazták a magyar megmozdulásokat, kiállítást kiállítás követett, s az oroszok ledolgozták a hátrányt. Bíró csapata a harmadik negyed végére kikeveredett a hullámvölgyből, Keszthelyi pimasz ejtésével és Szilágyi Dorottya bombájával ismét magához ragadta a vezetést (8:6). A záró nyolc perc eleje eseménytelenül telt, egyik csapat sem tudott felülkerekedni. A játékrész közepén az oroszok egy akciógóllal közelebb jöttek, egyenlíteni azonban nem tudtak, így maradt az egygólos magyar vezetés és győzelem. Bíró Attila csapatának már „csak” Görögországot kell legyőznie, hogy könnyebb ágra kerüljön a negyeddöntőben.

A szerb válogatottnak nem sikerült véghezvinni a beígért haditettet, Dragana Ivković együttese 9:8 arányú vereséget szenvedett a horvátoktól, így gyakorlatilag kisebb csodára lenne szüksége, hogy bejusson a negyeddöntőbe. Jelena Vukovićék rendkívül gyengén játszottak, a csapatból egyedül a mindössze 16 éves Ana Milićević és az Olaszországban légióskodó Nada Mandić nyújtott kiegyensúlyozottabb teljesítményt.

Számítottam rá, hogy a győzelmi kényszer miatt kapkodni, sietni fogunk, többször is felhívtam erre a lányok figyelmét már korábban is, de mindhiába. Az egyébként jó centerjátékunkat csak ritkán tudtuk érvényesíteni, az előnyeinket nem használtuk ki, azt a benyomást keltette a csapat, mintha soha nem gyakoroltunk volna, most játszanánk először együtt. Egyszerűen elizgultuk, nem tudtuk elviselni a terhet. Csalódott és elégedetlen vagyok, nemcsak az utolsó negyeddel, amikor is teljes mértékben átengedtük a horvátoknak az irányítást, hanem az egész mérkőzésen látottakkal is” – nyilatkozta a mérkőzést követően Ivković szövetségi kapitány. A lányokra a csoportkörben még egy borítékolható vereség – Magyarország ellen – és egy presztízscsata vár Szlovákiával.

A B jelű hatos szerdai rangadóján Olaszország jobb színben mutatkozott, mint hétfőn a spanyolokkal szemben, viszont a javuló forma ellenére is kikaptak Hollandiától (10:4). A Spanyolország elleni meccset követően derült ki, hogy gyakorlatilag az egész gárda megbetegedett hétfőre, ennek tudatában nem kell csodálkozni az olaszok gyengébb teljesítményén. Az egyenes kieséses szakaszban várhatóan láthatjuk majd az igazi arcukat.

A férfitorna keddi nyitófordulójában a magyar fiúk a várakozásoknak megfelelően lesöpörték a törököket, Märcz Tamás együttese akkor 19:5-re nyert. Ma ismét a férfiak játszanak, a C kvartettben a magyar–spanyol összecsapás várhatóan a csoportelsőségről dönt (19.00), Szerbia pedig Romániával játszik (13.00). A 2. forduló egyik legkeményebb meccsének a 20.30-kor kezdődő Montenegró–Horvátország összecsapás ígérkezik.