2024. április 20., szombat

Drámaíróverseny, vendégjáték és „temetés”

Születésnapját ünnepli az Újvidéki Színház

Izgalmas készülődés folyik az Újvidéki Színház berkeiben. Annyit elárulhatunk, hogy a rangos intézmény születésnapjának hetében, január 21-én, kedden este 7 órai kezdettel kerül sor a XIX. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny három ősbemutatójára és az eredményhirdetésre.

A hétfői Magyar Szóban megjelent írások címeit egy kalapban helyezik el, ebből kerül egy kihúzásra, s e cím alapján Szögi Csaba, Patócs László és Pressburger Csaba ír a nap folyamán szöveget, amelyet három felkért rendező állít színpadra. Ezt a három ősbemutatót láthatja kedden este a közönség.

A születésnapi hét keretében a székvárosi színházi közönség kiváló vendégjátékokat nézhet meg. Január 23-án, csütörtökön az Újvidéki Színház nagytermében a sepsiszentgyörgyi M Studio tánccsoportja mutatkozik be a Danse Noir darabbal, amelynek rendezője és koreográfusa Barta Dóra. A szervezők másnap a szabadkai Népszínház vendégjátékára várják a közönséget az Újvidéki Színház nagytermébe, ahol Somogyi Gyula–Eisemann Mihály Zágon István zenés vígjátékát, a Fekete Pétert nézhetik meg Mezei Zoltán rendezésében. Január 25-én szintén szabadkai fellépők szórakoztatják a székvárosi színházlátogatókat. A Kosztolányi Dezső Színház társulata Urbán András rendezésében játssza Tasnádi Istvánnak a Nézőművészeti főiskola című bohózatát.

Január 27-én Feketébb! címmel az Újvidéki Színház 46. születésnapja alkalmából a társulat utoljára szerepel a nagy sikerű Fekete című előadással, azaz ünnepélyesen „eltemeti” a darabot.

Az előadásokra a belépőjegyek az Újvidéki Színház jegypénztárán vásárolhatók meg 450 dináros áron (nyugdíjasok, tanulók, egyetemisták és csoportok számára a jegy ára 350 dinár ), illetve a színház weboldalán foglalhatók. A drámaíróversenyre a jegyek 100 dinárért vásárolhatók meg.