2024. április 25., csütörtök

Lift került az épületbe

A Szabadkai Városi Múzeum az épület akadálymentesítésén dolgozik

A Szabadkai Városi Múzeum az Interred – IPA CBC Magyarország – Szerbia támogatásával projektpartner a Közös művészeti örökségünk nyomában – Art&Craft projektumban.

Ennek köszönhetően nemrég megkezdődött a múzeum épületének akadálymentesítése. Egy lift és egy mozgássérültek számára készült emelő került az intézménybe. Hulló István igazgató kiemelte, hogy az Art&Craft egy kulturális projektum, amelynek célja, hogy művészeti és a kulturális értékekre építkezve alakítson ki kapcsolatot Szabadka és Hódmezővásárhely között. A kutatások során kiderült, hogy a múltban ezek a kapcsolatok megvoltak, elsősorban Oláh Sándor és Tornyai János, valamint a hódmezővásárhelyi Majolika és Magyarkanizsa között.

– Az Art&Craft projektum kapcsán nagy értékű fejlesztések történtek a múzeumban. A projektpartnerünk, a hódmezővásárhelyi Újtemplomi Református Egyházközség a templom helyreállításán, illetve annak felújításán dolgozott. Mi úgy gondoltuk, hogy fontos az épületünk akadálymentesítse, hogy a mozgáskorlátozott látogatóink is meg tudják közelíteni az irodahelyiségeket, és meg tudják tekinteni a kiállításainkat. Az egykori Minerva épületében két lift is volt, de a beruházó a felújítás során sajnos mindkettőt kiszerelte és elvitte. A liftakna tíz évig üresen tátongott. Emellett a szintkülönbségeket is át kell hidalni. Mozgássérült-emelőt szereltünk be a földszintre. Az épület akadálymentesítése folytatódni fog. Mi leszünk az első közintézmény Szabadkán, amely teljes mértékben látogatóbarát lesz. Mindenki számára megközelíthetőek lesznek a kiállításaink – nyilatkozta az igazgató.

Mihájlovity Anikó múzeumpedagógustól megtudhattuk, hogy a következő hetekben megérkeznek Hódmezővásárhelyről a Tornyai János művészetével kapcsolatos műkincsek. Ezeket egy tárlatlat keretében mutatják majd be a Szabadkai Városi Múzeumban, amelyet dr. Ninkov K. Olga művészettörténész fog megtervezni.

– A kiállítás Oláh Sándor és Tornyai János kapcsolatát dolgozza fel. Ennek kapcsán a kerámiával fogunk foglalkozni a fiatalokkal. Nemcsak a legkisebbeket szeretnénk bevonni, hanem minden korosztályt. Lesz képzőművészeti tábor és néhány foglalkozás. Szellemi fogyatékos és mozgássérült gyermekeknek is szeretnénk foglalkozásokat tartani. Emellett konferenciát is szervezünk, először Hódmezővásárhelyen. Tegnap, szerdán tartották meg Nemes Fekete Edit szabadkai kerámiaművész munkásságáról készült könyv bemutatóját Hódmezővásárhelyen. Amikor megnyílik a kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban, mi is megtartjuk a konferenciát, amelyre a magyarországi és a hazai művészettörténészeket várjuk, akik a kerámia fontosságáról fognak beszélni. Ninkov K. Olga felfedezte, hogy a hódmezővásárhelyi Majolika gyár és a magyarkanizsai gyár ugyanazon receptúra szerint dolgoztak – mondta Mihájlovity Anikó.