2024. március 28., csütörtök

Jelentős pénzbírságot kell fizetnie az Osztrák Néppártnak

Sebastian Kurz (Fotó: Beta/AP)

Sebastian Kurz (Fotó: Beta/AP)

Nyolcszázezer euró pénzbírságot kell fizetnie az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a 2017-es kampány költségkeretének túllépése miatt.

Ezt a döntést hozta szerdán az osztrák kancellár hivatalában működő Független Pártátláthatósági Szenátus (UPTS). A független jogállású szerv pénzbírságokat és pénzbüntetéseket róhat ki a politikai pártokról szóló törvény bizonyos rendelkezéseinek a megsértése esetén.

Az említett összeghez jön még további 80 ezer euró pénzbírság a pártadományokra vonatkozó előírások megszegése miatt.

A választási költségek limitjének értelmében a pártok a voksolást megelőző 82 napban legfeljebb hétmillió eurót költhetnek a kampányra. Sebastian Kurz kancellár és pártja, az ÖVP a 2017-es választási kampányban 12,96 millió eurót költött, vagyis majdnem hatmillió euróval többet a megengedettnél.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is túllépte a költségkeretet. Az FPÖ 10,72 millió eurót, az SPÖ pedig 7,38 millió eurót adott ki. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a két politikai erő mekkora összegű bírságra számíthat.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyezte, hogy az ÖVP ellen most kiszabott bírság jelentősen meghaladta a 2013-ban megállapított bírság összegét. A párt akkor 4,3 millió euróval lépte túl a keretet, ami miatt 300 ezer eurót kellett fizetnie.

Az ÖVP négy héten belül fellebbezhet a szövetségi közigazgatási bíróság előtt a pénzbírság ellen.