2024. március 28., csütörtök

Kisebbségi kezdeményezés

A horvátok, a romák és a bosnyákok csökkentenék a listaállításhoz szükséges aláírások számát

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége támogatja a Roma Párt kezdeményezését, hogy felére csökkenjen a nemzeti kisebbségi közösségek képviselői állította választási listák elfogadásának feltételeként meghatározott 10 ezer támogatói aláírás – erősítette meg Tomislav Žigmanov, a párt elnöke a Vajdasági Rádió és Televízió összeállítása szerint. Mint hozzátette, reményei szerint ez azt eredményezné, hogy a korábbiakhoz képest több nemzeti kisebbségi politikai párt, vagy egyéb érdekképviseleti szervezet venne részt a választásokon. A Roma Párt kezdeményezése az egyetlen észszerű lépés, amely pozitív változásokat eredményezne – nyomatékosította Žigmanov.

– Pillanatnyilag meglehetősen logikátlanok az arányok. Ahhoz, hogy egy kisebbségi párt választási listát állítson, 10 000 aláírásra van szüksége, míg a kisebbségi pártok megalakításához elegendő 1000 támogatói aláírás is. Ebből az következik, hogy egyszerűbb pártot alakítani, mint részt venni a választásokon. A kisebb nemzeti kisebbségi közösségek érdekében pozitív megkülönböztetésre van szükség ebből a szempontból. Arra szintén érdemes kitérni, hogy a közjegyzők kizárólagos hatásköre, illetve korlátozott száma miatt korlátozott idő áll rendelkezésre a szükséges aláírások összegyűjtésére. Arra is fontos emlékeztetni, hogy a bosnyák Sandžaki Demokratikus Akciópárt már átadta a köztársasági parlamentben a vonatkozó törvény módosítási javaslatát. Abban azt indítványozta, hogy a listaállításhoz a kisebbségi pártoknak ezer aláírást kelljen összegyűjteniük – taglalta Žigmanov.

A köztársasági képviselők megválasztásáról szóló törvény olyan irányú módosítási és kiegészítési javaslatát, hogy a kisebbségi pártok számára tízezerről ezerre csökkenjen a listaállításhoz szükséges aláírások száma, a Liberális Demokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Liga–Sandžaki Demokratikus Akciópárt parlamenti frakció még 2018. október közepén nyújtotta be a parlamentnek.