2024. április 20., szombat

Szerbia lakossága először csökkent 7 millió alá

Az utóbbi években ugyan több kisbaba született, mint korábban, de ugyanakkor évente több tíz ezer lakost elveszítünk – jelentette ki Danica Šantić demográfus a Szerbiai RTV-nek. Ezeknek a kedvezőtlen demográfiai ingadozásoknak köszönhetően Szerbia újabb kori történetében először csökkent 7 millió alá a lakosság száma.   

Šantić szerint ez akkor is érvényes, ha 2016 óta enyhe számban növekedett az újszülöttek száma, 2016-ban és 2017-ben 160-nal, 2018-ban pedig még valamennyivel több kisbaba jött a világra.

– Ennek a növekvő tendenciának örülhetünk, de sajnos ez kevés, mert évről-évre több az elhalálozott, mint az újszülött. Szerbia ilymód évente 37 ezer embert veszít el – mondta. – A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint a lakosság száma 7 millió alá csökkent, ami példátlan az ország újabb kori történetében.

Tavaly 63 ezer kisbaba jött a világra, és 103 ezer ember hunyt el. Az ENSZ adatai szerint az egész régióban kedvezőtlenek a népszaporulati adatok. Bulgáriában például 2040-ig „eltűnhet” a lakosság 40 százaléka.

Szerbiában az áltagéletkor 43 év, és minden házaspárra 1,48 gyerek jut. Ezzel az eredménnyel az ország népessége a legöregebbek közé került a világon. A legfiatalabb országok Afrikában vannak, ahol a lakosság átlagosan 19 éves.

A demográfus szavai szerint országunkban 2,1 gyerek kellene szülessen ahhoz, hogy megállítsuk a népességfogyást. Hangsúlyozta, nem újkeletű a jelenség, Vajdaságban például 1989 óta negatív a természetes szaporulat.