2024. április 19., péntek

Visszafizethetetlenül eladósodott a világ

Az alacsony kamatlábak kölcsönfelvételre ösztönöznek

2019 harmadik negyedében történelmi csúcsot döntött a világnak a globális termeléshez mért adóssága: szeptember végén megközelítette a 253 billió, azaz 253 000 milliárd dollárt. Már a globális GDP több mint a 322 százalékát teszi ki, és folytatódik a növekedése – közölte a felméréséről készült jelentésében a washingtoni székhelyű Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF).

A tanulmány szerint tavaly a világ teljes adóssága – főként az amerikai és a kínai adósság növekedése miatt – már félévkor meghaladta a 250 billió dollárt. Az intézet becslései arra utalnak, hogy az éves összegezésben a globális adósság túllépheti a 255 billió dollárt.

„Becslésünk szerint a globális adósság 2020 első negyedében 257 billió dollárnál is több lesz, ennek legnagyobb részéért pedig a nem pénzügyi szektor a felelős” – olvasható az IIF jelentésében. Az alacsony kamatlábak világszerte megkönnyítették a vállalatok, az egyének és a kormányok eladósodását, ennek következtében az adósság globális szinten tovább növekedett.

A harmadik negyedévben az Egyesült Államok és Ausztrália történelmi eladósodási csúcsot döntött – jelentette a CNBC üzleti csatorna, de összegeket, részleteket nem közölt. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy Kína az előző időszaktól eltérően ismét felgyorsította eladósodását, és „a 2017/18-ban jegyzett jelentős lassulás után 2019-ben ismét nagyobb adósságot halmozott fel, főleg a pénzügyi szektoron kívüli területeken”. A távol-keleti ország teljes adóssága tavaly szeptember végén a GDP 310 százalékának felelt meg, és ezzel a legeladósodottabb feltörekvő piacok közé tartozott.

Az IIF szerint a globális adósság növekedéséért nagyrészt a kötvénypiac hibáztatható, ugyanis a 2009-es 87 billió dollárról tíz év alatt, vagyis 2019 derekára 115 billiós piaccá nőtte ki magát. Ennek nagy részét, csaknem 50%-át az államkötvények teszik ki, holott tíz évvel korábban ez az arány még csak 40% volt.