2024. április 25., csütörtök

Viszlát, drága csokoládé!

A két legnagyobb termelő állam szövetkezne a kakaó árának emelése érdekében

A világ kakaószükségletének kétharmadát Ghánában és az Elefántcsontparton termelik meg. A két afrikai állam gazdasági egyesülést tervez megvalósítani. A COPEC (Cocoa Producing Countries) megalapításától a kakaó drágulását remélik.

Az afrikai államok vezetői a termesztésből származó hasznot növelnék meg. A kakaószemeket ugyanis túlnyomórészt családi kisgazdaságok termelik, amelyektől a nagykereskedők az állam által megszabott áron vásárolják fel a terméket. A gyűjtőcégek ezt követően az állami szerveknek adják tovább a kitermelt kakaót, amely országos közvetítéssel kerülhet a világpiacra.

Manapság egy tonna kakaószemért 2500 dollárt fizetnek a külföldi importőrök. A nemzetközi adatok viszont azt mutatják, hogy a csokoládébiznisz világpiaci értéke meghaladja a 100 milliárd dollárt. A hatalmas kereskedelmi és termelési láncból a szóban forgó dél-afrikai országok évente csupán 4 milliárd dolláros hasznot tudnak megvalósítani. Jelenleg tehát épp azok járnak a legrosszabbul, akik termelik az édes élvezetek alapanyagát. Az afrikai gazdák és az ültetvényeken dolgozók ugyanis sokszor a létminimum alatt élnek. Az ő helyzetük javulását remélik a kakaótermelő államok szövetségének létrehozói.

Ghána és Elefántcsontpart állami vezetése úgy határozott, hogy az új termelési idény kezdetétől a jelenlegi világpiaci árat 400 dolláros prémium fizettetésével növelné meg. Ez azt jelenti, hogy az idén októbertől 15 százalékkal drágulna a kakaó.

Az afrikai államok már korábban is próbálkoztak a területükön termesztett kakaó árának emelésével. A világ csokoládéiparának képviselőivel tárgyalva a minimális felvásárlási ár megszabását kérték: tavaly nyáron 2600 dolláros tonnánkénti felvásárlási árat javasoltak. A feldolgozók ezt elvetették, azzal érvelve, hogy az árváltoztatás a kereskedelmi lánc teljes felborulását okozná, és átláthatatlansághoz vezetne. Az idén javasolt bónuszrendszert már elfogadhatóbbnak ítélték meg az iparág szakemberei.

A jelenlegi világkereskedelmi ár prémiummal való növelését a piacvezető csokoládégyárak képviselői is támogatták. A kakaótermelő államok szövetségének (COPEC) létrejöttét többek között olyan jelentős cégek is helyeselték mint a Barry Callebaut svájci kakaófeldolgozó vagy az amerikai Mars csokoládégyár is. Hasonló álláspontot foglalt a Mondelez International is, amelyhez olyan márkák tartoznak mint az Oreo, a Milka és a Toblerone.

A piacvezető gyártók azonban figyelmeztettek arra, hogy a csokoládé alapanyagának áremelkedése leginkább a fogyasztókra hathat ki. A vezető svájci feldolgozó hangsúlyozta, hogy a felvásárlóival megkötött szerződéseinek jelentős hányada a piaci árból való részesedésen alapszik, így a felmerülő pluszköltségek valószínűleg a forgalmazókat és a fogyasztókat terhelik majd.

Ősztől tehát megvékonyodhat a csokievők pénztárcája: eldönthetik, mennyit ér számukra az édes élvezet.