2024. április 19., péntek

Az előirányzott ütemterv szerint

Márciusban kezdődik a Belgrád–Budapest-gyorsvasút magyar határig vezető szakaszának építése

A Belgrád–Budapest-gyorsvasút építési munkálatainak menetéről folyt eszmecsere tegnap Belgrádban. Zorana Mihajlović kormányalelnök, építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter a projekt megvalósulásért felelős China Railway International Corporation elnökével tárgyalt.

Yang Zhongmin és Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Yang Zhongmin és Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

A miniszter asszony az ezt követő sajtótájékoztatón azt ígérte, az idén márciusban elkezdődik a Belgrád–Budapest-gyorsvasút Újvidéktől a magyar határig vezető szakaszának építése is.

Yang Zhongmin, a CRIC társaság elnöke megköszönte a miniszternek azeddig nyújtott támogatást és segítséget, és közölte, hogy a megfelelő ütemben halad a vasút építése.

– Eddig különösebb gond nem merült fel a projekt megvalósítása során, mondhatni, minden simán halad, és terv szerint – nyilatkozta a CRIC elnöke.

A Belgrád–Budapest-vasútvonal Belgrád–Ópazova baloldali vágányának építése márciusban fejeződik be. A 34,5 kilométer hosszú, kétvágányos vasút bal oldali szakaszának kiépítése után a következő cél a jobb oldali vágánynak a befejezése, Ennek októberig kell elkészülnie, 2021 őszéig pedig a Belgrád–Újvidék-vonalnak ismét használatra készen kell állnia.

Ez az infrastrukturális beruházás egymilliárd euróba kerül – emlékeztetett Mihajlović.

– A Belgrád-Budapest-vasútvonal korszerűsítése több dolog miatt is jelentős. Egyrészt ez a legnagyobb beruházás Szerbiában és Délkelet-Európában, ugyanakkor része az Egy övezet, egy út elnevezésű, Szerbiát is felölelő kínai gazdasági kezdeményezésnek, ami erősíti a két ország viszonyát. Ezzel a projekttel Szerbia visszakerül azon tranzitországok közé, amelyeken gyorsvasút halad keresztül – monda az infrastrukturális miniszter.

A megbeszélésen jelen volt Chen Bo, Kína belgrádi nagykövete is.

Nyitókép: Yang Zhongmin és Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)