2024. április 19., péntek

Bajsa bízik a jövőben

Rendezik a fürdő körüli terepet, az egykori Zákó-kastély felújításán dolgoznak

Habár nem egyszerű megbirkózni a lakosságcsökkenéssel járó elvándorlási hullámmal, és a Krivaja szennyezettsége is rányomja bélyegét Bajsa mindennapjaira, a helyi közösség igyekszik megbirkózni a kihívásokkal, és a jövő felé tekintve végzi a feladatait.

Tavaly sikerült felújítani a Pannóniára vezető fő út romos hídját és befejezték a fürdőmedencét, az idén hátra van környékének a rendezése, illetve folytatják az utcák kátyúzását – tudtuk meg Lackovics Károlytól, a település tanácselnökétől, aki elmondta azt is, hogy a fejlesztéseket a helyi járuléknak és a községi önkormányzatnak köszönhetően tudják véghezvinni.

– A fürdő kiépítésén, vagyis a munkálatok nehezén túl vagyunk. Nagyon szeretnénk, ha már májusra, az idény kezdetére birtokukba vehetnék a medencét a bajsaiak. Amint az időjárás megengedi, megkezdjük a fürdő körüli terület rendezését, amire előzetes számításaink szerint mintegy 7 millió 500 ezer dinárra lesz szükségünk. Ezt az összeget a községi költségvetés előirányozta számunkra, tehát kiépülhet a parkoló, toaletteket, öltözőket alakítunk majd ki – tudtuk meg a bajsai helyi közösség tanácselnökétől. Elárulta azt is, hogy a terveik között szerepel egy kisebb méretű gyermekmedence kiépítése is.

– A korábbi években befejeztük a faluban az ivóvízhálózat felújítását. A háztartások rendszerre való rácsatlakoztatásakor olyan kihívással találtuk magunkat szemben, hogy sokan nem tudják, merre húzódnak a portákon a vezetékek. Ez nehezíti ugyan a munkafolyamatot, de azért nem állítja le. Ehhez kapcsolódóan felhívnám a lakosság figyelmét, hogy a munkálatok előtt fontos előkészíteni, illetve mindentől függetlenül egész évben tisztán tartani a vazaknákat – figyelmeztetett a tanácselnök. A bajsai háztartások 75 százaléka már az új hálózatról kapja az ivóvizet. További kihívás ezzel kapcsolatban, hogy több a lakatlan és romos ház is a faluban, illetve olyan házak is akadnak, amelyekbe még nincs bevezetve a vezetékes víz.

Lackovics a múlt évvel kapcsolatban elmondta még, hogy sikerült befejezni az úgynevezett Borút egyik részének kiaszfaltozását, az idén tervezik a munkálatok folytatását.

– Annak ellenére, hogy bennünket is érint az elvándorlási hullám, a lakosság igényli a közösségben megélt pillanatokat. Ezt bizonyítja, hogy sikeres és tartalmas falunapi és falukarácsonyi ünnepségen vagyunk túl. Hagyományosan velünk tartottak a környékbeli helyi közösségek, intézmények és civil szervezetek képviselői, továbbá Kelebia és Tar küldöttsége – összegezte a múlt év eseményeit a tanácselnök, majd a település régóta dédelgetett álmáról, az egykori Zákó-kastély felújításába vetett reményekről is szólt.

– Ez hatalmas lépés lesz Bajsa számára, és a községi vezetéssel egyeztetve arra jutottunk, hogy nemzetközi pályázati kiírásokat megcélozva tudjuk majd kivitelezni, azzal, hogy Topolya segít az önrészt vállalni. Azt tudni kell, hogy bármilyen lépést meg kell előznie egy több szakmai szempontot is figyelembe vevő, a Községi Műemlékvédelmi Intézet jóváhagyásával történt költséges tervdokumentum kidolgozásának. Csak a tervek kerültek eddig 1 millió 400 ezer dinárba, de szerencsére immár a végéhez közeledünk a kidolgozással. Tehát a műemlékvédelmi előírásokat szem előtt tartva vitelezhetjük ki a kastély felújítását, illetve leégett részének az újjáépítését. Igazából egy idegenforgalmi komplexumban gondolkodunk, hiszen ebbe a történetbe illeszkedik a Labdarúgó Akadémia részét képező focipályánk, vagyis a sportstadion új köntöse, illetve ehhez kapcsolódik majd az új fürdőmedence is. A romjaiban is patinás kastélyban egy multifunkcionális közösségi termet álmodtunk meg, ami méltó helyszíne lesz a falu rendezvényeinek. Továbbá ugyanitt olyan szobák kialakításában is gondolkodunk, amik a falunkba érkezők számára szálláshelyként is szolgálhatnak – tette hozzá a tanácselnök, aki végezetül elmondta, hogy első lépésben a tűzesetben életveszélyessé vált falakat kell lebontaniuk, vagyis a kastély középső részét. Ez utóbbira remélhetőleg hamarosan sor kerül.