2024. április 24., szerda

A természetet visszahozni a városba

Két új falfestménnyel gazdagodott Szabadka

Mint arról korábban már hírt adtunk lapunk hasábjain, csütörtökön Szabadkára érkezett az ismert street-art művész, Andrej Žikić, művésznevén Artez, aki a Kafe Priča kávézóban két új falfestményt készített, ezzel is gazdagítva a település urbánus kultúráját. A két alkotás munkaidőben, a kávézó látogatóinak szeme előtt készült, és vasárnapra teljes egészében befejeződött.

Az elmúlt hétvégén ellátogattunk a kávézóba, ahol megfigyelhettük az alkotás folyamatát, valamint magáról a street-artról is elbeszélgethettünk Artezzel.

Nikola Tesla növényekkel körülvéve a Kafe Pričában (Fotó: Benedek Miklós)

Nikola Tesla növényekkel körülvéve a Kafe Pričában (Fotó: Benedek Miklós)

– Két alkotást készítek a Kafe Pričában. Az egyik Nikola Teslának állít emléket, míg a másik az Egyensúly címet viseli. A Teslát ábrázoló falfestmény a kávézó menedzsmentjének kérésére készül. A kávézóban, mint ahogy a neve is mondja, mindennek története van. Nikola Tesla élete is egy érdekes történet, ami nagy jelentőséggel bír egész Szerbia számára. A másik falfestmény témája az egyensúly. Az én víziómban ez azt közvetíti, hogy amennyiben el szeretnénk valamit érni, több embernek kell egyensúlyban lennie egymással, egyedül nem tudunk mindent megvalósítani. Remélem, hogy a nézők is megtalálják a saját értelmezésüket. Erre a munkára is úgy készültem fel, ahogy a többire. Minden a papírra rajzolt vázlattal kezdődik, amit azután a számítógépen alakítok tovább, kipróbálok különböző színeket, különböző megoldásokat. Több képet készítek, amik közül a megrendelő választja ki a neki tetsző változatot, amit azután továbbdolgozok – fogalmazott Andrej Žikić.

Artez munka közben (Fotó: Gergely Árpád)

Artez munka közben (Fotó: Gergely Árpád)

Az alkotó munkáiban hangsúlyos szerep jut a növényi motívumoknak. Elmondása szerint igyekszik minél több időt tölteni a természetben, és a növényi motívumok megjelenítése azon törekvését tükrözi, hogy a természetet visszahozza a városba.

Kérdésünkre, hogy a környezet mennyire befolyásolja az alkotást, Artez elmondta, hogy a cél minden esetben az, hogy a falfestmény megtalálja a helyét az adott helyszínen.

– Az alkotás környezete különösen a színválasztásban játszik nagy szerepet. A téma is néha kapcsolódik adott épülethez, de nem feltétlenül. Ez attól függ, hogy mennyire van megkötve a kezem. Ha szabad kezet kapok az alkotásban, általában kevésbé kötődök a helyhez, viszont ha egy érdekes helyszínen dolgozok, óhatatlanul is a környezet hatása alá kerülök. Ebben is nagy hatása van az egyensúlynak, a munka befejeztével fontos, hogy a falfestmény egyensúlyban legyen és szerves egészet képezzen a környezetével – nyilatkozta Žikić.

Egyensúlyban egymással (Fotó: Benedek Miklós)

Egyensúlyban egymással (Fotó: Benedek Miklós)

A street-art elsősorban a nagyvárosokban van otthon. Ha csak Vajdaságot tekintjük, Újvidéken rengeteg falfestménnyel találkozhatunk, viszont egyéb településeken egyelőre nem eresztett gyökeret ez a fajta önkifejezési forma.

– Újvidéken két nagyobb projektumban is részt vehettem, és azt látom, hogy az érdeklődés növekszik a falfestmények iránt. Ez a kezdete egy új korszaknak. Szabadkán nem sok falfestmény van, de remélem, hogy ezzel a munkámmal itt is lendületet kap ez a művészeti ág. A városban sétálva azt tapasztaltam, hogy van benne potenciál, és csak idő kérdése, hogy az intézmények mikor ismerik fel ezeket a lehetőségeket a város arculatának kialakítása érdekében – mondta Artez, aki a közeljövőben Belgrádban, Zürichben és Bécsben fog dolgozni.