2024. április 25., csütörtök

Fogyasszunk több savanyú káposztát!

A téli ünnepkört követően diéta és immunerősítés javallott

Már több hete az esti órákban nulla Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, a hideg miatt pedig fokozottabban kell ügyelnünk egészségünk megőrzésére. Dr. Nada Kosić Bibić, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet egészségnépszerűsítő osztályának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, mi a teendő ebben az időszakban.

– Ilyenkor sok a vírus, ezért nagyon fontos, hogy a lakosok odafigyeljenek a fertőzések elkerülésére. A zárt térben való tartózkodás elősegíti a fertőzések terjedését, emiatt azt javaslom, hogy rendszeresen szellőztessék lakóterüket. Munkába ne menjen senki betegen, hisz könnyen megfertőződhetnek kollégáink, de saját szervezetünk megerősödésének is esélyt kell adnunk azzal, hogy otthon maradunk. Fontos lenne, ha a lakosság odafigyelne immunrendszerének javítására, a krónikus betegségben szenvedő 65 év felettieknek pedig különösen javaslom az influenza elleni védőoltás felvételét. A védőoltás megakadályozhatja a komplikációk kialakulását, melyek fertőzés esetén jöhetnek létre, mint amilyen például a színusz-, mandula- vagy tüdőgyulladás. Ebben az időszakban sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, különösen olyanokat, amelyek sok vitamint tartalmaznak. Elsősorban a déligyümölcsöket ajánlatos fogyasztani, de a helyben kapható savanyú káposzta vagy más savanyúság is tele van jó hatóanyagokkal. A hideg idő ellenére a fizikai aktivitásra is gondolni kell, csak rétegesebben kell hozzá felöltözni, mert fontos, hogy a szabadban is sok időt töltsünk – javasolta a szakember.

A karácsonyi ünnepkör és a szilveszterezés nem a spórolás és az önmegtartóztatás időszaka, viszont az azt követő hónapokban jobban oda kell figyelni a táplálkozás mértékére, javasolja a szakember.

Dr. Nada Kosić Bibić (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Nada Kosić Bibić (Fotó: Gergely Árpád)

– A téli ünnepek alatt sokkal többet ülünk, nagy mennyiségben fogyasztunk ételt és italt, leginkább olyanokat, amik kevésbé egészségesek, de nehezen tudunk nekik ellenállni. Ezek legtöbbször telített zsírsavakat tartalmaznak, amik káros hatással vannak egészségünkre. A nagy mennyiségű édesség és szénsavas üdítő vagy alkohol fogyasztása hatással van az immunrendszerünkre, ezért fontos, hogy sok kanállal fogyasztható ételt együnk, mint amilyenek a levesek, de salátából is többet szedhetünk a tányérunkra. Ezzel esélyt adunk arra is, hogy gyorsabban fogyjunk – magyarázta lapunknak dr. Nada Kosić Bibić.