2024. április 20., szombat

Vita a díjszabásról

Öt év alatt 362 fogyasztót kapcsoltak le Nagybecskereken a hővezetékről

A nagybecskereki lakástulajdonosoknak az utóbbi években sok vitája van a Távfűtő Művek kommunális közvállalattal. A vita tárgya az új elszámolási rendszer, amely miatt megemelkedtek a fűtésszámlák. Ez volt a témája az első idei lakossági fórumnak a Nagybecskereki Szociális Fórum Baglyas lakótelepén.

Már nem olcsó a távfűtés (Kecskés István felvétele)

Már nem olcsó a távfűtés (Kecskés István felvétele)

A polgárok és a szolgáltató közötti vita 2014-ben kezdődött. Ugyanis az új elszámolási mód bevezetése után Nagybecskereken drasztikusan megemelkedett a távfűtés díjszabása. Az új díjszabásnak pedig az volt a célja, hogy mindenki annyit fizessen, amennyi hőenergiát elfogyaszt. Ennek céljából mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és a lakásokba. A változás 8,5 ezer háztartást érintett.

Mint ahogy a lakossági fórumon elhangzott, az európai országokban átlagban a háztartások mintegy hét százalékában okoz gondot a lakás megfelelő hőmérsékletének a biztosítása. Szerbiában nincs pontos kimutatás, de becslések szerint ez az arány jóval nagyobb. Erről tanúskodik az a nagybecskereki adat is, amely szerint 2014 és 2019 között 362 fogyasztót kapcsoltak le a hővezetékről, saját kérésére, mivel nem tudták kifizetni a fűtésszámlát. Volt arra is példa, hogy valaki a magas fűtésszámla miatt eladta a lakását. Ugyanis a téli hónapokban egy 60 négyzetméteres lakás fűtése havonta átlagban 12–15 ezer dinárba kerül, attól függően, hogy mit mutattak a mérőműszerek. Emellett a polgárok a nyári hónapokban is kötelesek fizetni a mintegy háromezer dinár értékű, úgynevezett kötelező részt. Az érintettek arra is panaszkodtak, hogy a lekapcsolódás rendkívül bonyolult. Ehhez ugyanis a tömbház többi lakójának beleegyezésére van szükség, ezt azonban nem könnyű megszerezni.

A nagybecskerekiek kifogásolták, hogy a négyzetméterenkénti 84,69 dináros fűtés (+ áfa) a legdrágábbak között van az országban. Ráadásul esetenként a mérőműszerek hibája miatt vannak olyan lakások, amelyekben 28 Celsius-fok is van és az emberek emiatt nyitva tartják az ablakokat, a fűtésszámlában azonban megfizettetik velük a felesleges fogyasztást.

A földgázfogyasztók egyelőre nem számíthatnak drasztikusabb változásra. A mintegy négymillió eurós tartozás miatt azonban a Távfűtő Művek a 800 kilométernyi vezetéket tavaly átadták a Srbijagas közvállalatnak. Hogy ez milyen következményekkel jár(hat), azt egyelőre nem tudni. Egyébként a közép-bánáti körzetben van a legtöbb földgázfogyasztó háztartás Vajdaságban, mintegy 22 ezren vannak jelenleg.