2024. április 25., csütörtök
KÉZILABDA

A Mikulás-kupa népszerűsít, utánpótlást nevel

Az adai Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub gyermekcsapataiban összesen hatvan fiú edz

December derekán 16. alkalommal rendezte meg a Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub a Mikulás-kupát Adán és Moholon. A két és fél napos nemzetközi utánpótlástornán 18 magyarországi, romániai, szerbiai és vajdasági klub harminc csapattal és több mint négyszáz fiú kézilabdázóval szerepelt három helyszínen a nagypályás és a minikézilabdában. A kupán 2003-as, 2005-ös, 2007-es és 2009-es korosztályhoz tartozó fiúk léptek pályára, köztük négy csapattal a Potisje-Pletex. Az adai egyesületben egyébként összesen hatvan utánpótláskorú kézilabdázó edz négy korosztályban. Tóbiás József, a Potisje-Pletex Kézilabdaklub elnöke elmondta, hogy évről évre rendszeresen megszervezik a nemzetközi tornát, amely a sportág népszerűsítése mellett az utánpótlás-nevelést hivatott segíteni.

A tizennyolc klub három országból jött a 16. Mikulás-kupára. Szerbiából érkezett a niši Mladost, a Kraljevo, a Smederevo és a belgrádi Studenstki Grad, amely három korosztállyal képviseltette magát. Ennek nagyon örülünk, mert a belgrádi klub első alkalommal vett részt a kupán, és nagyon komoly utánpótlás-nevelésük van. Magyarországról érkezett a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia, a budapesti Szenti István Sportegyesület, valamint a szegedi Tisza Volán és a Pick Szeged különböző korosztályokkal. Külön kiemelném a legtávolabbi vendégeinket, a székelyudvarhelyi Székelyföldi Kézilabda Akadémiát, amely két korosztállyal versenyzett. Tavaly voltak először, és nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, a jövőben is szeretnénk folytatni ezt az együttműködést. Kilátásban van egy magyarösszefogás-torna, amelyet a nyáron Székelyudvarhelyen rendeznek meg. Mi is kiutazunk a tornára, ha minden rendben zajlik. A 2003-as és a 2005-ös korosztályban hét-hét csapat lépett pályára, a 2007-es generációnál és a minikézilabdát játszó 2009-es játékosoknál nyolc-nyolc gárda szerepelt. A Mikulás-kupán színvonalas kézilabdát láthattunk. Nagyon jó mérkőzések voltak, persze mindig akadnak olyan meccsek is, amikor egy-egy csapat nagyarányú győzelmet arat. Viszont nagyon sok szoros mérkőzés volt feszült pillanatokkal, és ami a legfontosabb, a mai gyors kézilabdával – magyarázta Tóbiás József, aki sikeresnek nevezte a Potisje-Pletex csapatainak szereplését, és elégedett a csapatok teljesítményével. Külön kiemelte a 2007-es korosztályt, ahol a tömeges létszám miatt két csapatot is tudtak indítani a házigazdák, közülük az egyik meg is nyerte a tornát.

Adán már évtizedek óta komoly utánpótlás-nevelés zajlik a kézilabdában. Tóbiás elmondta, hogy várhatóan hamarosan új fejezet nyílik az utánpótlás-nevelésben Adán:

Együttműködünk a Magyar Kézilabda-szövetséggel, ami még nem jelent akadémiát, de a jövőben van rá reális esély. Adán egy jelentős központot szeretnénk kialakítani, ahol utánpótlásképzés folyna. Jelenleg négy korosztályban folyik a munka, de sajnos, a terveinkkel ellentétben az idén nem sikerült U16-os korosztályt indítani, mert nincs elég játékosunk. Nagyon sok gyerek általános iskola után, ha kézilabdázni szeretne, akkor Magyarországra megy. Talán ez megváltozik, ha mi is központtál alakulnánk át – közölte a klubelnök, aki hozzátette, hogy az utánpótlásban kizárólag adai és moholi gyerekek szerepelnek: – Jelenleg a Potisje-Pletexben az utánpótlás-nevelésnél Kiss Sándor vezeti azt a csoportot, amelyhez a 2005-ös és 2006-os korosztály tartozik. Rákos Zsuzsa irányítja a 2007-es, 2008-as és 2009-es generációból álló csoportot. Ebből a csoportból két csapatot is kiállíthatunk, mert összesen huszonkét játékosuk van. Sípos Oszkár foglalkozik az alsósokat és óvodásokat felölelő legfiatalabb korosztállyal, akiket két csoportba szervezett. Mindhárom szakember kézilabdázó volt, egyben kézilabdaedző és tornatanár, vagyis pedagógus, ami nagyon fontos az utánpótlás-nevelésben. Emellett a szakmai vezetéssel és egy rendszer kidolgozásával bíztuk meg az adai származású Goór Róbert edzőt, aki a Pick-Szegedben a tizenhat éves fiúkat irányítja. Az ő feladata lesz az adai edzőkkel együttműködve egy olyan rendszert kialakítani, amely alapján minden korosztály az életkorának megfelelő edzésmunkát végzi majd. Ez eddig is működött a klubban, de szeretnénk ezt jóval magasabb szintre emelni.

A Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub felnőttcsapata nagyon jó félidényt zárt. Tóbiás elmondta, hogy a felnőttcsapat az I. liga újoncaként az 5. helyen végzett az őszi szezonban. Az utánpótlásnál mindkét versenyző korosztály, a 2005-ös és a 2007-es is a Szuperligában szerepel, ahol a tíz-tizenkét legjobb vajdasági csapat lép pályára. A klubelnök megjegyezte, hogy az idősebb csapat nagyon jól startolt a ligában, de mivel mindössze három 2005-ös játékosuk van, a többiek mind fiatalabbak, ezért reális elvárásokat kell velük szemben megfogalmazni. A 2007-es csapat számára februárban indul a bajnokság. Ettől a csapattól már dobogós eredményre és az országos döntőben való részvételre számítanak.