2024. március 29., péntek

Olaszország kész növelni katonai létszámát Líbiában

Olaszország kész növelni líbiai katonai kontingensét, ezt a felvetést meg is fogják tárgyalni a tartós tűzszünet megkötése érdekében folytatott nemzetközi megbeszélések keretében - jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden Kairóban tett látogatásán.

"Nem zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy további olasz katonákat küldjünk Líbiába" - mondta a kormányfő.

Róma korábbi gyarmattartó hatalomként és a földrajzi közelség révén is szoros kapcsolatokat ápol Líbiával.

"Ezt Berlinben meg fogjuk vitatni. Amennyiben fennállnak ennek az előfeltételei, Olaszország hajlandó további katonákat küldeni, ugyanakkor csakis egy világos felhatalmazás alapján és egy szavatolt biztonsági helyzet keretében" - utalt Conte a líbiai rendezésről Berlinben német kezdeményezésre január 19-én tartandó nemzetközi konferenciára.

Az olasz miniszterelnököt kedden Abdál-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök fogadta Kairóban.

Conte, akit az ANSA olasz hírügynökség idézett, hangsúlyozta: nem szabad, hogy elbátortalanítsa a nemzetközi közösséget az, hogy a konfliktus szereplői nem írtak alá eddig tűzszüneti megállapodást. "Az a fontos, hogy ténylegesen fegyvernyugvás legyen" - emelte ki. Olaszország pedig azért száll síkra, hogy a fegyverek helyett ismét a diplomáciáé legyen a szó Líbiában - fogalmazott a kormányfő.

Conte szombaton Rómában fogadta Fájez esz-Szarrádzst, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnökét. Szerdán pedig Halífa Haftar tábornaggyal, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnokával találkozott.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A Haftar vezette LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, amelynek Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország is az oldalán áll.