2024. március 28., csütörtök

Zágráb nem halogatná a csatlakozási tárgyalásokat

Deli Andor: Magyar érdek is az EU nyugat-balkáni bővítése

Horvátország reméli, hogy megkapja a többi európai uniós tagország támogatását ahhoz, hogy megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával – jelentette ki tegnap Andrej Plenković, az EU soros elnökségét betöltő Horvátország miniszterelnöke Strasbourgban. Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a horvát elnökség prioritásait bemutató vitájában hangsúlyozta: a bővítés a két érintett ország és az EU jövője szempontjából is fontos. Ha az Európa előszobájában várakozó országok folytatják a megkövetelt reformokat és teljesítik a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, európai perspektívájuk nem kérdőjelezhető meg – fűzte hozzá.

A 2021-től érvényes hétéves uniós költségvetéssel összefüggésben Plenković aláhúzta: annak meg kell felelnie minden tagország elvárásainak és igényeinek.

A horvát uniós elnökség prioritásait sorolva kiemelte: Zágráb célja Európa fenntartható fejlődésének biztosítása, figyelembe véve minden társállam és régió sajátosságát és igényét. Közölte: Horvátország külön figyelmet szentel az Európai Bizottság által meghirdetett európai zöld megállapodásnak. Fontosnak nevezte Európa külső határainak hatékony védelmét is, továbbá átfogó megoldás megtalálását egy fenntartható, eredményes, uniós szintű migrációs és menekültügyi politika kialakítására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: közös megoldásokat kell találni az EU egészét érintő megosztó kérdésekre, köztük a migrációra is. Az Unió bővítéséről elmondta: Albánia és Észak-Macedónia elvégezte a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feladatokat, ezért ideje, hogy Brüsszel is továbblépjen a folyamatban.
Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vitában közölte: minden tagállamot egyenlően mérjenek, amikor azt vizsgálják, hogy az alapvető jogok és szabadságok miként érvényesülnek az Unió egyes szegleteiben. „Kérem, hogy állítsák vissza az egymás iránti tisztelet kultúráját” – tette hozzá.

Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában kijelentette: magyar érdek is az EU nyugat-balkáni bővítése. Kiemelte: a horvát elnökségnek meg kell győznie a bővítés fontosságáról az azt ellenző tagállamokat, az EU-nak pedig vissza kell nyernie a nyugat-balkáni tagjelölt országok bizalmát, és be kell bizonyítania, hogy a csatlakozás nem elérhetetlen cél számukra. „Csak ezen országok csatlakozásával válhat Európa olyan erőssé, hogy ellen tudjon állni a globális politikai kihívásoknak” – fogalmazott.