2024. április 23., kedd

Betiltanak minden műanyag csomagolást?

Az Európai Unió már jó ideje keresi a módját annak, hogyan mérsékelhetné az egyszer használatos műanyagok jelenlétét. Ilyen irányban fontos lépés lenne megtiltani az áruk műanyagba csomagolását, vagy előírni az újrahasznosított műanyag használatát – közölte a német Die Weltnek adott interjúban Virginijus Sinkevičius környezetért, óceánokért és halászatért felelős litvániai uniós biztos.

Már tervezik a szabályozást, melynek nyilvánvalóan sok lesz az ellenzője, hiszen a várható rendelkezések több mint 10 milliárd dolláros piacot fenyegetnek.

Az EU tavaly már hozott egy rendeletet, melynek értelmében 2021-től tilos lesz a műanyag fülpálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak használata. Az Európai Bizottság annak módját is kutatja, hogyan vehetné rá a gumiabroncs- vagy kozmetikumgyártókat arra, hogy termékeikben drasztikusan csökkentsék a mikroműanyagot. Az uniós környezetvédelmi biztos elmondta: az év végéig elkészítik mindazoknak a termékeknek a listáját, melyek mikroműanyagot tartalmaznak.