2024. április 24., szerda

Hét fóliasátor talált új gazdára Törökbecsén

Az önkormányzat pályázat útján keresett kistermelőket, akiknek ajándékba adta a melegházakat

Hét községi tulajdonú fóliasátor talált a napokban új gazdára Törökbecse község területén: a fóliasátrak a korábbi évek mezőgazdasági inkubátorprogramjainak a keretében kerültek olyan fiatalokhoz, akik akkor még láttak lehetőséget a fóliasátras termesztésben, a program lejártával mégsem kívánták folytatni ezt a munkát. Hogy a fóliasátrak ne menjenek teljesen tönkre, az önkormányzat pályázatot hirdetett, és a nyerteseknek ajándékba adta azokat. Az új tulajdonosok között vannak kezdő zöldségtermesztők, de olyanok is, akik már régebb óta ebből tartják el a családjukat.

A kezdők paradicsomtermesztéssel próbálkoztak Kumánon (Fehér Rózsa felvétele)

A kezdők paradicsomtermesztéssel próbálkoztak Kumánon (Fehér Rózsa felvétele)

Első alkalommal még 2014-ben érkezett négy fóliasátor Törökbecsére, akkor négy fiatal kapott lehetőséget azok két évig tartó ingyenes használatára a törökbecsei önkormányzat és az USAID által támogatott mezőgazdasági inkubátorprogram keretében, majd 2017-ben három kumáni fiatalhoz kerültek kísérleti jelleggel újabb fóliasátrak. A program keretében nemcsak a fóliasátras zöldségtermesztés feltételeit – fóliasátrat, infrastruktúrát, palántákat – biztosították a fiataloknak, hanem a vállalkozások beindításához elméleti és gyakorlati tudást is lehetett szerezni a képzések során. Ennek a Mezőgazdasági inkubátor a falun élő fiataloknak elnevezésű projektumnak a megvalósítására az Ifjúsági és Sportminisztérium 1,9 milliót, a törökbecsei önkormányzat egymillió dinárt biztosított.

Törökbecse községben ezekkel a projektumokkal szerették volna csökkenteni a munkanélküliséget, de a mezőgazdaság fejlesztési lehetőségét is látták benne. Bár a projektum indulásakor igen optimistán nyilatkoztak a község illetékesei, akik akkor még azt remélték, hogy a község idővel felzárkózhat Vajdaság vezető fóliasátras növénytermesztői közé és legalább ötven fiatal kap majd ily módon munkalehetőséget, a gazdálkodást egyetlen fóliasátrat nyert fiatal sem kívánta tovább folytatni. A mostani pályázatnak köszönhetően újabb hét kistermelő kapott lehetőséget a fóliasátras termesztés beindítására vagy a meglévő termesztés további bővítésére.